På Kockums gamla område, mitt i Malmö city, växer en ny hållbar stadsdel fram. Många gamla tegelbyggnader bevaras och fylls med nya verksamheter. De stora verkstadshallarna demonteras varsamt för att kunna återbrukas i nya projekt på området. Nu har Varvsstaden utvecklat ”Materialbanken”, en databas som samlar allt återbruksmaterial på platsen och som tydliggör miljövinsterna med ett aktivt återbruksarbete.
Byggbranschen står idag för en femtedel av alla CO2-utsläpp i Sverige vilket har gjort att många som är verksamma i branschen väljer att öka sitt fokus på att arbeta med återbruk och cirkulära processer. Peab insåg tidigt att man i stadsutvecklingsprojektet Varvsstaden, som man samäger med Balder, hade unika förutsättningar att genom storskaligt återbruk och återvinning, kunna arbeta med cirkulärt byggande på ett ansvarsfullt sätt som visar vägen in i framtiden. Preliminära beräkningar av de första insatserna pekar på att man kommer kunna återbruka över 80 procent av allt material, där ingår självklart även de största volymerna som utgörs av betongen. Inget är mer klimatsmart än att återanvända en redan befintlig byggnad.
– Att vara pionjärer på området inom återbruk och återvinning är både en utmaning och ett stort privilegium. Genom att konkret kunna visa på effekterna av ett hållbart och cirkulärt arbetssätt genom Materialbanken, hoppas vi att fler byggbolag och stadsutvecklingsprojekt väljer att följa efter och på riktigt flytta upp ämnet på agendan, säger Pia Andersson, VD på Varvsstaden AB.