Transformatorstationen Vattentorget i Växjö

Peab har under två års tid byggt transformatorstationen vid Vattentorget i Växjö. Vi har gjort hela projekteringen gällande samtliga handlingar och utförande från grundläggning till färdig byggnad och yttre miljö.

Utmaningar i projektet

- Transformatorstationen ligger i stan precis vid Växjösjön så det har varit trångt vid arbetsplatsen. Det har ställt höga krav på planering och logistik för att allt skulle få plats, säger Pär Knutsson, platschef Peab.

För att minimera vibrationer i marken som annars skulle kunna störa närliggande byggnader och järnvägen använde Peab Grundläggning skruvpålar istället för traditionella pålar.

Transformatorstationen ligger i stan precis vid Växjösjön så det har varit trångt vid arbetsplatsen.
Det har ställt höga krav på planering och logistik för att allt skulle få plats.

Pär Knutsson, platschef Peab

En annan utmaning i projektet var att kabelkällaren för hela transformatorstationen ligger under ytvattennivån på sjön. Därför är alla betongarbeten utförda så att de är vattentäta. 

Miljöfokus

Under projektet användes i stor utsträckning miljöklassade maskiner som uppfyller minimikravet Euro 5 eller bättre, dessa drivs med HVO-diesel. Detta är ett steg i Växjö kommuns vision att vara fosilbränslefritt 2020.

Transformatorstationen blev utsedd till vinnare av Byggnadspriset 2020 av Växjö kommun

Varje år delar byggnadsnämnden ut ett byggnadspris till en byggherre för ett projekt med god arkitektur och anpassning till platsen. En tradition sedan år 1990 och i år gick priset till Transformatorstationen Vattentorget med motiveringen:

En byggnad med hård teknisk funktion placerad i det i nutida Växjös mest använda offentliga rum Vattentorget. Placerad och utförd med karaktär, hänsyn, samhörighet och en estetisk nerv. Gedigna hållbara material, sten och stål, med hög kvalitet väl anpassade i färgskala till sin omgivning. Fasaderna utgör väggar i det offentliga rummet. Väl detaljerade väggar som möblerar det offentliga rummet och ger människan plats. En plats för sol, värme, in- och utsikt.

- Det känns väldigt roligt att transformatorstationen har vunnit Byggnadspriset. Peab Anläggning har arbetat med transformatorstationen sedan november 2018 och det är en mycket vacker byggnad. Att ha en trygg elförsörjning till staden är viktigt och att då samtidigt göra det till en vacker byggnad som Växjöborna och dess besökare kan njuta av känns extra bra, säger Pär Knutsson, platschef Peab.

Fakta

Uppdrag
Ny ställverksbyggnad för 12kV och 60kV ställverk samt kontrollutrustning, rivning av den gamla ställverksbyggnaden.

Kund
Växjö Energi Elnät AB

Byggtid
November 2018- oktober 2020

Entreprenadform
Totalentreprenad

Övriga som varit delaktiga i projektet
Peab Grundläggning, Peab Asfalt, Lambertsson

Arkitekt
Arkitektbolaget

Kontakt

Ingvar Pettersson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0733-37 47 98
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.