Bostadsrättsskola på flera språk

Det finns mycket att tänka på när man köper en bostad. Vad har man råd med? Fast eller rörlig ränta? Vad ingår i priset? För den som kommer från ett annat land men också den som tidigare inte ägt sin bostad är frågetecknen många. I en serie utbildningar på flera språk, bland annat arabiska och engelska, vill Peab räta ut frågetecknen kring hur det är att köpa och bo i en bostadsrätt.

Det är Peab Bostad som satsar på en bostadsrättsskola för de som vill lära sig mer om vad det innebär att köpa sin bostad. Idag finns det många som inte känner till hur bostadsrätter fungerar i Sverige, de som kommer från andra länder men också ungdomar och de som tidigare inte ägt sin bostad. Ökad kunskap om bostadsrätter kan förbättra möjligheterna för fler att äga sin bostad.

– Vi ser ett stort och framförallt växande behov av dessa utbildningar. Är man uppväxt i en annan del av världen kan det svenska systemet med bostadsrätter kännas främmande. Därför vill vi ge saklig utbildning på fler språk än svenska, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad.

Foto: Daniel Roos

Bostadsrättsskolan genomförs i regi av Peab Bostad efter en idé som uppstått i dialog med ett flertal kommuner och ideella organisationer. Målet med satsningen är att deltagarna ska lära sig skillnaden mellan olika boendeformer i Sverige. Utbildningen ger också en inblick i vilka rättigheter och skyldigheter man har som medlem i en bostadsrättsförening.

– I december förra året gjorde vi ett försök med en pilotutbildning i Skärholmen. Då kunde vi se tydligt att det uppstod frågeställningar som är helt avgörande att reda ut för den som är intresserad av att äga sitt boende. Det handlar till exempel om skillnaden mellan amortering på lån och hyra, förklarar Sima Zangiabadi.

Visste du att...

…Peab inom 10 år beräknas utveckla och bygga 20.000 svanenmärkta bostäder.

…Peab beräknas utveckla och bygga bostäder till 50.000 nya kunder. Det motsvarar ett nytt Trollhättan.

Foto: Mira och Thilda Berglind

Sima Zangiabadi arbetar som affärsutvecklingschef på Peab Bostad

På vardagarna skapar hon nya bostadsområden. På fritiden skapar hon sin egen konst. Läs och hör henne berätta om sig själv och sitt arbete.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.