Prisbelönt arbetsmiljöarbete vid Barkarby station

”Platsledningen upprätthåller med handlingskraft en säker arbetsplats. Det har synliggjorts genom bland annat femminutersstopp, roterande deltagande på skyddsronder och handplockade yrkesarbetare med erfarenhet av arbete i spårområdet.”

Så löd motiveringen när Peabs projekt Barkarby pendeltågsstation fick motta Trafikverket projekt Mälarbanans arbetsmiljöpris 2016, för ett gott och systematiskt arbetsmiljöarbete.

Närheten till aktiva spår med tillhörande 15 000 volts kontaktledning, och begränsat utrymme att röra sig mellan hus och närmaste räls har inneburit en speciell risk i projektet. Mycket arbete och planering har lagts ner för att skilja dem som arbetat med att bygga stationen från den pågående tågtrafiken.

Några frågor till platschef Ralf Wallin:

Hur vill du kommentera utmärkelsen?

- Det är väldigt roligt att få pris för vårt arbetsmiljöarbete. I det systematiska arbetsmiljöarbetet läggs mycket fokus på att hitta eventuella fel och brister. Därför är det extra kul de gånger man får beröm för arbetsmiljöarbetet.

Varför får ni det här priset?

- Vi har haft oerhört kunniga och engagerade medarbetare på arbetsplatsen. Tillsammans har vi identifierat och planerat hur vi ska hantera riskerna. Dessutom så har vi haft ett bra samarbete med underentreprenörer och sidoentreprenörer. Varje måndagsmorgon har vi haft "måndagsmöten" innan vi går ut och arbetar. På dessa möten avhandlas kommande veckas planering med leveranser, pågående och kommande arbeten. Utöver detta så har vi använt oss av bland annat 5-minutersstopp, arbetsmiljöveckor och andra verktyg som företaget bistått med.

Hur har ni tänkt kring arbetsmiljön när ni planerat projektet och sedan i det dagliga?

- Det gäller att få med sig så många som möjligt i arbetsmiljöarbetet, detta leder till både bättre resultat och informationsspridning till de berörda.

Hur får man alla på arbetsplatsen att dra åt samma håll?

- Det finns nog ingen universallösning som passar alla arbetsplatser. En bra start är att försöka skapa bra flyt i produktionen och en positiv stämning på arbetsplatsen.

Den nya stationsbyggnaden började byggas i maj 2015 och invigdes i oktober 2016.

Vad är ett 5-minutersstopp?

Under fem minuter varje dag på samma tidpunkt stannar projektet av. Var och en på arbetsplatsen agerar på bland annat dessa punkter:

  1. Se dig omkring. Åtgärda de säkerhetsrisker du kan se
  2. Reflektera och åtgärda – jobbar jag med rätt utrustning?
  3. Se hur dina kollegor jobbar. Jobbar de rätt, och med rätt utrustning?
  4. Meddela arbetsledningen om de säkerhetsrisker du inte själv kan åtgärda.
  5. Är arbetsmomentet arbetsberett.

Stoppet används också till att exempelvis plocka rätt på skräp, åtgärda fallskydd, uppmärksamma arbetsledningen på en risk, skriva tillbud etc. 

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.