Språket en nyckel till svenska samhället

Abbe Abduallahi Wahelye ser ljust på framtiden. Han har en lärlingsplats han trivs med, egen lägenhet och känner sig allt mer hemma i det svenska samhället.

–Jag har haft tur, säger Abbe och ler varmt. Bästa turen var att jag hamnade på Peabskolan!

När Abbe kom till Sverige sommaren 2009 hade han varit på flykt i över ett års tid. Tillsammans med sin morbror flydde han från inbördeskriget i Somalia. De gick till fots eller trängde ihop sig med andra flyktingar på lastbilsflak genom Etiopien, Sudan och genom Saharas öken - bländande hetta på dagarna och kyliga ökennätter då de grävde ner sig i sanden för att hålla värmen. Till slut kom de till Libyen där de fick gå ombord på en knappt sjöduglig gummibåt som skulle ta dem över Medelhavet till Europa.

–Det var den värsta delen av hela resan, minns Abbe.

Efter 5-6 dagar flöt båten i land på Malta. Abbe kunde inte hitta sin morbror, men trodde att han hamnat i en annan grupp när flyktingarna delades upp. Först senare fick han veta att släktingen inte överlevt resan.

Abbe anlände så småningom till Malmö där han sökte asyl. Han var 15 år och kände ingen.

–Den första tiden var svår. Jag förstod inte språket och var inte motiverad att lära mig eftersom jag inte visste om jag skulle få stanna, säger Abbe.

Idag vill han gärna uppmana alla nyanlända att lära sig svenska så fort de kan.

–Språket är nyckeln in i det svenska samhället! Man måste kämpa, våga prata och fråga hela tiden även om det inte blir perfekt, menar Abbe.

Se aldrig bakåt. Se bara framåt. Abbe Abduallahi Wahelye

Att se framåt och inte gräva ner sig i det förflutna är viktigt, anser Abbe. Något annat som underlättar integrationen är att träffa svenskar som man kan umgås med och träna språket. Man kan få svar på frågor kring hur det funkar här, vart man kan vända sig och så vidare.

För Abbe var den första kontakten med personalen på asylboendet viktig.  Han har fortfarande kontakt med dem. Nu bor han i Ängelholm, arbetar som lärling inom Peabs anläggningsverksamhet, har tagit körkort och har många vänner. Abbe förutspår en bra framtid:

–Jag fortsätter jobba inom Peabfamiljen, kanske gifter jag mig och skaffar barn. Och när jag får svenskt medborgarskap ska jag klä mig i t-shirt och jacka utan att frysa - precis som svenskarna, skrattar Abbe.

Text: Anna Rehnberg

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.