Spännande projekt och stimulerande samarbeten får Maria att stanna

”Min utmaning är inte att jag är kvinna i en mansdominerad bransch. Min största utmaning är att prioritera bland allt jag vill prestera.”

Det säger Maria Ohlsén, biträdande arbetschef.

Hur ser du på hur branschen, och Peab, hanterar jämställdhetsfrågorna?

- Jag tycker det är intressant att följa frågor som varför och hur man ska öka antalet kvinnor i byggbranschen, hur mål för detta formuleras och hur dessa mål förankras i organisationerna. Jag är personligen emot kvotering och övertygad att rätt man alternativt rätt kvinna på rätt plats är det bästa.

Som kvinna i en mansdominerad bransch, vad har varit den största utmaningen för dig?

- Hade jag fått frågan för tio år sedan hade svaret blivit att den största utmaningen är att smälta in samtidigt som man vill sticka ut, men av rätt anledning. Rätt anledning är att man vill bli uppmärksammad för sina prestationer och inget annat.

Idag anser jag att mina utmaningar inte påverkas av att jag är kvinna i en mansdominerad bransch, min största utmaning är att prioritera bland allt jag vill prestera.

Du har jobbat på Peab i snart 15 år. Hur kommer det sig att du stannat så länge som du gjort?

- En av anledningarna till att jag stannat så länge är att jag hela tiden har sett, och fått, möjlighet att utvecklas. Mina chefer på Peab har varit lyhörda för mina önskemål och det känns som vi tillsammans har stakat ut vägen. Jag har fått möjligheten att jobba i spännande och intressanta projekt och framförallt tillsammans med människor som har kommit att betyda mycket för mig. Drivkraften hos mig är att få lyckas tillsammans med andra, utmaningen kan vara stor eller liten men att få gå i mål med bra resultat är härligt.

Hur lockar vi fler kvinnor till branschen?

Vi behöver slå hål på bilden av att det råder ett hårt och tufft arbetsklimat i branschen. Istället behöver vi visa att det är en stimulerande och varierande arbetsmiljö som erbjuder stor personlig utveckling. Annika Strömdahl, arbetsledare
Väck intresse tidigt, på högstadiet, i skolan. Geoteknik kan locka. Det är ingen skillnad om man är kille eller tjej, alla kan bli lika intresserade. Tommy Skovshoved, grundläggningsarbetare

 

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.