Millimeterprecision vid Tele2 Arena - takluckor lyfts på plats

Millimeterprecision är ett av nyckelorden i byggandet av Tele2 Arena. I helgen genomfördes ett spektakulärt lyft där millimeteranpassningen var avgörande. Då lyftes den första av totalt åtta takluckor på plats. Takluckorna bärs upp av två 220 meter långa och 1.600 ton tunga balkar.

Bredden på takluckorna motsvarar avståndet mellan balkarna, måttanpassningen är exakt och får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck. Genom Tele2 Arenas takkonstruktion skapas en inomhusarena och utomhusstadion i samma byggnad.      

Varje taklucka väger omkring 160 ton, vilket motsvarar en totalvikt om cirka 1.300 ton. De åtta luckorna kopplas samman till två takhalvor. Med hjälp av 32 hjul som dras på räls ska taket sedan kunna öppnas och stängas.

- Tele2 Arena är byggtekniskt ett komplext projekt. Det visar inte minst arbetet med takluckorna. För att takluckorna ska passa krävs att de 220 meter långa balkar som bär upp taket i princip är spikraka. Millimeterprecision är nyckelordet och balkarna i förhållande till varandra får inte skilja sig mer än motsvarande ett blyertsstreck, säger Johan Bill, projektchef på Peab.

Det kommer ta cirka 20 minuter att öppna respektive stänga taket. Unikt med Tele2 Arenas konstruktion är att då taket är öppet kommer det 70 x 105 meter stora hålet som blir att vara helt öppet. Det kommer med andra ord inte att finnas några balkar tvärs över öppningen som skapar skuggor på arenagolvet eller spelplanen.

En utomhusstadion och en inomhusarena i samma byggnad innebär att fotboll kan spelas under bar himmel men där åskådarna samtidigt är skyddade från väder och vind.

Fakta Tele2 Arena

  • Idrotts- och evenemangsarena med 30.000 sittplatser
  • Tele2 Arena ska bli en hybrid, det vill säga en inomhusarena och en utomhusstadion i ett
  • Från spelplanens sidlinje till nedersta plats på långsidan är det endast 6 meter
  • Första evenemang sker i juli 2013
  • Tele2 Arenas egen webbplats
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.