Framtidsinriktat bostadsområde med stark miljöprofil

Området Aspö i Skövde ståtade med hela nio olika fladdermusarter. Därför var det inte helt onaturligt att markera byggstart av Aspö Eko-logi genom att sätta upp en fladdermusholk istället för med ett traditionellt första spadtag i april 2015.

Att värna om både fladdermöss och andra boende ligger helt i linje med det här projektet. Aspö Eko-logi är ett unikt miljöbostadsprojekt. Här vill Skövdebostäder skapa ett ekologiskt mönstersamhälle i miniatyr. Ett bostadsområde med en stark ekologisk profil, där samspelet mellan människor och natur står i fokus.

Ambitionen är att kombinera inte mindre än tre miljö- och energicertifieringar: Passivhusstandarden FEBY12, Svanen och Miljöbyggnad Guld. Fastigheternas fasad är till stor del gjorda av naturmaterial och därtill planeras solenergianläggningar för produktion av varmvatten och el, återvinning av bostadsområdets dagvatten för bevattning av köksträdgård samt laddstation, som förberedelse för elbilspool.

Här får hyresgästerna också tillgång till lånecyklar, och matavfallet komposteras till matjord som används i områdets egna odlingar

– Vi är fantastiskt stolta över vara entreprenörer i ett så framtidsinriktat projekt. Över 240 miljösmarta hyresrätter är ett mycket välkommet tillskott av bostäder till dagens och framtidens Skövde, sa Peabs arbetschef Martin Klaesson vid byggstarten.

Nyligen belönades projektet med SABOs hållbarhetspris 2017, där en del av motiveringen löd

"... skapat betydande möjligheter för de boende att leva miljömässigt, socialt och ekonomiskt hållbart. Blandade boendeformer, rimlig hyresnivå, mobilitetslösningar för bilfria liv, elsparande hemma/bortaknapp, miljövänliga materialval och en gemensam köksträdgård med eget regnvattenssystem".

Området är ritat av Micael Ekberg på Abako arkitekter och byggs av Peab med Martin Klaesson som arbetschef. Landskapsarkitekt är John Tizzard som planerat in många praktiska detaljer i växtligheten.

Under 2016 flyttade de första hyresgästerna in och Aspö Eko-logi ska i sin helhet stå klart 2018.

Fakta Aspö

Omfattning
Nybyggnad av bostäder, 242 lägenheter

Byggtid
Januari 2015 – Mars 2018

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Beställare
AB Skövdebostäder 

Nyfiken på framtiden?

Idag formar vi det samhälle vi och våra barn och barnbarn ska leva i om 20, 50 eller kanske 100 år. Därför måste vi som arbetar med samhällsbyggnad ställa oss frågan idag vilket samhälle vi vill ha i morgon. Genom att ta aktiv del i forskning och testa innovationer i verkligheten kan vi få lärdomar som hjälper oss att skapa goda livsmiljöer för...

Läs mer om hållbara initiativ inom Peabkoncernen här nedan

ECO-asfalt

Peab Asfalt satsar på tillverkning av asfalt som framställs av koldioxidneutralt biobränsle.

Socialt engagemang

Tillsammans med Robert Dicksons stiftelse bygger Peab 126 nya lägenheter på Kryddhyllan i Gårdsten.

Recycling

Avfallshantering och återvinning I en bransch som står för 30 procent av landets totala engergiförbrukning behöver alla ta ansvar för att minska sin energiförbrukning

I Peab arbetar vi hållbart

Genom att vi arbetar hållbart, ansvarsfullt och långsiktigt kan också mervärden för våra intressenter skapas.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.