”Jag är en del av det svenska samhället!”

– Visa allt du kan och våga fråga! Det är syriska Chirli Tarzibachis bästa tips för den som är nyanländ och snabbt vill komma in i jobbet på sin nya arbetsplats.

Sedan juni 2017 arbetar Chirli som biträdande KMA-samordnare (kvalitet, miljö, arbetsmiljö) i Peabs anläggningsverksamhet. Det är inget ovanligt med det förutom att Chirli bara bott i Sverige i fyra år. Hit flydde hon från kriget i Syrien.

–  I Syrien utbildade jag mig till miljöingenjör och hann arbeta som det i några år, berättar Chirli.

Vägen till jobbet på Peab gick via programmet ”Korta vägen”, ett program för nyanlända akademiker, på Stockholms universitet. Där fick hon hjälp att ta kontakt med företaget och fick tre månaders praktik som förlängdes till ett halvår. I programmet kartläggs den nyanländas kompetens och universitetet letar upp kvalificerade praktikplatser som matchar denna. På så sätt kan nyanlända akademiker snabbare etablera sig på den svenska arbetsmarknaden och samhället tar också vara på värdefull kompetens.

Att valet föll på Sverige var naturligt, Chirli hade varit här flera gånger tidigare eftersom hennes släkt bott i Sverige i över 30 år.

Trots anknytningen till det nya landet var det inte så lätt den första tiden när Chirli bodde hos sin mormor i väntan på uppehållstillstånd.

– Först, när man flyttar, är det svårt att kommunicera. Man vet inte var man ska börja och vilka vägar man ska ta, förklarar Chirli. Tiden man väntar på uppehållstillstånd är svår eftersom man inte har rätt att gå i skola och lära sig språket.

Men Chirli ville inte bara sitta och vänta utan tog saken i egna händer.

– Jag praktiserade i Svenska kyrkan och på deras café, berättar hon. Där pratade jag med tanter och lärde mig på det viset svenska.

Chirli beviljades uppehållstillstånd och kunde gå SFI och Korta vägen samtidigt.

Praktikplatsen på Peab var toppen, berättar Chirli:

– Allt funkade jättebra! Kamraterna var härliga, de hjälpte mig att komma fram till det jobb jag har nu.

Under praktiktiden hade Chirli en handledare som hjälpte henne med alla frågor. Hon fick följa med på möten och vara med på allt.

Chirli tycker att det är viktigt att man är aktiv när man kommer in som praktikant, att visa allt man kan.

–  Lär dig så fort som möjligt, satsa på det och våga fråga! Det är inte konstigt att man inte kan från början för det är olika system och mycket kan skilja sig från ditt gamla hemland.

Vad är då skillnaden att jobba med KMA-frågor i Syrien och i Sverige? Chirli pekar främst på att det i Sverige är viktigt med miljö och arbetsmiljö, att följa alla lagar och att arbeta utifrån rutiner och instruktioner.

–  I Syrien måste man hitta vägarna själv.

–  Jag är jättetacksam för den chans jag fått i Peab och tålamodet som mina arbetskamrater visat med mig och alla mina frågor. Det bästa med mitt jobb? Att jag är en del av svenska samhället!

Små steg i vardagen skapar förändring

För en modern samhällsbyggare är det en självklarhet att ta ett samhällsansvar som sträcker sig längre än affären. För Peab är det sociala, lokala ansvarstagandet en del av ett närproducerat samhällsbygge.

En praktiktid som ger mersmak

I december 2017 påbörjade Abbas Jafari praktik på Peabs projekt Lidåker i Lidköping. Det var en gemensam satsning mellan Peab, AB Bostäder och Arbetsförmedlingen som visade sig väldigt lyckad. Nu har Abbas praktik omvandlats till en yrkesintroduktionsanställning.

Praktik gav jobb åt unga arbetslösa

Att möta den stora efterfrågan på hyresrätter i Göteborg samtidigt kunna erbjuda arbetslösa ungdomar praktik och därefter anställning i byggbranschen är de stora vinsterna i projekt Kryddhyllan i stadsdelen Gårdsten.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.