Praktik i byggbranschen gav jobb åt unga arbetslösa

Att möta den stora efterfrågan på hyresrätter i Göteborg samtidigt kunna erbjuda arbetslösa ungdomar praktik och därefter anställning i byggbranschen är de stora vinsterna i projekt Kryddhyllan i stadsdelen Gårdsten.

Robert Dicksons stiftelse, som är beställare, är en av Sveriges äldsta bostadsstiftelser och har ett uttalat socialt syfte.

− Stiftelsen har som ändamål att uppföra sunda och välskötta byggnader, som mot rimliga villkor ska hyras ut till mindre bemedlade personer, företrädesvis ur arbetarklassen, citerade ordförande Derya Tumayer stiftelsens stadgar i sitt tal när det första huset invigdes i januari.

Genom nära samarbete i ett tidigt skede kunde Peab och Robert Dicksons stiftelse enas kring smarta lösningar som gjorde att byggkostnaderna hölls nere. Antalet lägenhetstyper har minimerats och kök och badrum har placerats på ett sätt som effektiviserar rördragningar och stammar.

− Vi har byggt den här typen av hus på flera ställen och kan därför bidra med mycket erfarenhet, förklarar Liselott Bergkvist som är regionchef på Peab. Att vi dessutom har samma platsorganisation som i tidigare projekt är ytterligare ett plus.

Mikael Jansson som är vd för Robert Dicksons stiftelse är nöjd:

− Med projektet på Kryddhyllan i Gårdsten har vi bevisat att det går att producera hyreslägenheter med låga hyror och mycket låg energiförbrukning utan dra ned på kvalitén. Vi har dubbla skivor i väggarna samt riktig ventilation och inte kolfilter som ofta monteras för att hålla ned produktionskostnaderna. Vi vill ha långsiktiga och hållbara lösningar på alla områden.

Resultatet är tre hus med totalt 132 hyresrätter med två till fyra rum och kök och med en enastående utsikt från de övre våningarna. Alla lägenheter har en stor inglasad balkong och lägenheterna på bottenvåningen stoltserar med en uteplats. Att de är populära är ingen tvekan, det första punkthuset hyrdes ut på rekordtid.

Nöjda är också de två ungdomar från Gårdsten som var bland de som fick praktik i projektet och som nu fått anställning i Peab.

− Den ena dagen inte är den andra lik, man lär sig något nytt varje dag! Att vara ute i produktionen är helt fantastiskt. Att få vara med och se något formas från grund till slutprodukt, något som dessutom ska finnas kvar en väldigt lång tid är jättekul, säger Amela Turulja som startade som praktikant i Gårdstensprojektet och som nu gått vidare till nästa bostadsbyggnadsprojekt inom Peab.

− I byggprojekt går det att ta social hänsyn genom att samarbeta med entreprenörer och skapa praktikplatser och utbildning som leder till fasta arbeten, säger Mikael Jansson.

− Vi har gjort det för att ge duktiga ungdomar i Gårdsten en chans att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom får de via Robert Dicksons stiftelse en möjlighet till lägenhet, berättar Liselott Bergkvist.

Projektet har i olika perioder sysselsatt fyra arbetslösa ungdomar som också har utbildats i byggteknik. Ungdomarna valdes ut i samarbete med Gårdstensbostäder. Utöver de två ungdomar som fått anställning i Peab efter praktiken har en person valt att utbilda sig till målare.

Läs mer om Robert Dicksons stiftelse på deras webbplats.

Socialt engagemang

Tillsammans med Robert Dicksons stiftelse bygger Peab 126 nya lägenheter på Kryddhyllan i Gårdsten.

Små steg i vardagen skapar förändring

För en modern samhällsbyggare är det en självklarhet att ta ett samhällsansvar som sträcker sig längre än affären. För Peab är det sociala, lokala ansvarstagandet en del av ett närproducerat samhällsbygge.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.