”En arbetsdag är aldrig tråkig – det händer något hela tiden!”

Malin Berg och Magda Lindqvist är två unga civilingenjörer som gillar att jobba i byggbranschen och som just nu är med om att förverkliga en av de största industrisatsningarna i Sverige genom tiderna.

Vad fick dig att välja en utbildning för byggbranschen?

− Jag har alltid varit intresserad av arkitektur och husbyggnad, berättar Malin. Jag valde civilingenjörsutbildningen med inriktning mot arkitektur för att det kändes rätt då.

Men något fick Malin att ändra inriktning:

− Jag gjorde sommarpraktik på ett byggföretag och fick se hur det var att jobba i produktion. Då insåg jag att det är det här jag vill jobba med! Så jag bytte mitt i min utbildning till Väg & Vatten.

Det var inte samma självklara val från början för Magda:

− Nej, det kan man inte säga. Det var ingen av mina föräldrar som jobbade med bygg. Jag hade en tanke om att bli projektör trots att jag egentligen inte hade någon koll på byggbranschen. Jag visste inte riktigt vad jag gav mig in på. På gymnasiet gick jag en designlinje och hade föreställt mig att jag skulle rita hus, det var därför jag gick civilingenjör med inriktning arkitektur.

Hur fick du jobb på Peab?

Både Malin och Magda kom till Peab via sjumånaderspraktiken som ingår i utbildningen.

− Efter sjumånaderspraktiken gjorde jag två sommarpraktiker och sedan anställdes jag som arbetsledare i Peab, berättar Magda.

För Malin började det med praktiken och sedan jobbade hon kvar under studietiden.

Var det som du hade väntat dig?

Magda:

− Från början visste jag ju inte riktigt vad jag kunde vänta mig men jag trivdes direkt när jag kom ut i produktionen. Med arbetsuppgifter, med kollegor och med att se projekten växa fram.

− Jag hade lite insikt i hur det är att jobba med bygg, ändå var det mycket jag inte visste. Men det kändes helt rätt direkt, säger Malin. Hela tiden lär jag mig något nytt.

Vad är roligast?

− I det här projektet är vi en så stor bra grupp, säger Malin. Eftersom det är ett partneringprojekt jobbar vi väldigt nära vår beställare och projektören. Saker är inte alltid helt spikade från början utan vi kan tillsammans hitta den bästa lösningen och utveckla projektet. Och ett sådant här speciellt projekt kanske jag aldrig får vara med om igen.

Magda håller med:

− Det är häftigt att vara spindeln i nätet som man är som arbetsledare. I projektet är det mycket som händer och mycket aktivitet. Vi får jobba med problemlösning och det är så kul när vi lyckas ta oss förbi hinder.

− Och så är det roligt att det vi gör blir något synligt, menar Malin.

− Som arbetsledare handlar det om att se till att andra genomför olika saker och att samordna. Det är så mycket bra och drivna människor som jobbar i Peab och det är kul att jobba tillsammans med dem, påpekar Magda. Det är ett socialt jobb.

Malin menar också att jobba i projekt är väldigt positivt ur flera perspektiv:

− Att veta att just nu under en tid gör jag det här, och sedan kan det bli något helt annat. Jag gillar att inte alltid veta hur dagen slutar, jag vet inte på morgonen exakt vad som kommer att hända i projektet under dagen.

Hur funkar det att vara ung i byggbranschen?

Malin och Magda trivs och tycker att de har fått ett bra mottagande av sina kollegor.

− Det gäller att gå in med en ödmjuk inställning, att vara ödmjuk inför sin roll, säger Malin. Många som jag jobbar med har mycket erfarenheter som de gärna vill dela med sig av. Jag tycker att det är väldigt positivt att Peab gärna vill ha en blandning av människor, både vad gäller ålder, kön och bakgrund.

Har du några tips till studenter som ska välja utbildning eller som snart är klara med sin utbildning?

− Du ska absolut ta chansen att sommarjobba eller göra din praktik, det är då du får den rätta bilden av vad det innebär att jobba på bygge, säger Malin.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

− Jag älskar att vara arbetsledare och att vara ute i produktionen, men vill i framtiden även testa andra roller. Det finns väldigt många möjligheter i ett stort företag som Peab, säger Magda. Det finns ingen "rätt väg" utan det finns massor av tjänster och vägar att ta.

− Om fem år är jag kvar i produktion, men har kunnat utveckla mig och min arbetsledarroll, säger Malin. Kanske är jag platschef då?

PA Strandberg är projektchef för Peab på SCA Östrand och är själv ett exempel på möjligheterna i ett stort byggbolag. Efter 20 år som snickare fick han möjlighet att utbilda sig i Peabs regi efter en period som platschef har han nu gått vidare till rollen som projektchef. Han välkomnar unga kollegor:

− Deras nyfikenhet gör det roligt! Det utvecklar oss allihop och vi lär av varandra.

Om projektet

SCA Östrand i Sundsvall ska fördubbla sin produktionskapacitet från 430.000 ton till 900.000 ton och kommer då att ha den största produktionslinjen för blekt barrsulfatmassa i världen. Peab har ett hundratal hantverkare och omkring 25 tjänstemän i projektet som pågår från mars 2016 till våren 2018. Det är en av de största industriinvesteringarna i Sverige genom tiderna och den största i Norrland någonsin.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.