– Våra kunder sökte en möjlighet att sänka kostnaderna i byggprojekten, berättar Per Hovbrandt, marknadschef på Lambertsson. Vi funderade över på vilket sätt vi skulle kunna bidra och det ledde till utvecklingen av en app som optimerar nyttjandet av maskiner i projekten.
En analys visade att nyttjandegraden av maskiner i projekten inte var optimal. Maskiner som använts i en fas av bygget låg kvar på projektet och fortsatte att ticka hyra.
Det är en win-win-situation – när vi får tillbaka maskiner tidigare
kan vi hyra ut dem till nästa kund och slipper investera i fler maskiner.
– Med den nya tekniken blir det möjligt att märka maskiner och synliggöra dem i appen, berättar Per. I en fas då man ska sätta innerväggar kanske man använder tio olika maskiner. När den byggfasen är slut så kan man genom att nyttja appens möjligheter lämna tillbaka dem tidigare och därmed minska totalkostnaden.
Lambertsson står för utvecklingen av appen, som speglar alla maskiner som är ute i projekten. I en enkel vy kan man se vilka maskiner man använder i sitt eget projekt. När en fas är klar påminner appen om att det är dags att lämna tillbaka maskinen. På så sätt sänks kundens totalkostnader. Det har lett till reaktioner från kunder: ”Men då kommer ni ju att tjäna mindre pengar!”
Men det oroar inte Per Hovbrandt:
– Det är en win-win-situation – när vi får tillbaka maskiner tidigare kan vi hyra ut dem till nästa kund och slipper investera i fler maskiner.
Appen i version 1.0 introducerades strax före semestern 2018 och reaktionerna var enbart positiva: ”Wow, framtiden har kommit till oss!”
Utifrån dialog med kunder har Lambertsson börjat arbeta in nya funktioner i den nya versionen.
– Vi har tagit fram maskinmanualer, produktbeskrivningar och PSI (produktsäkerhetsinfo) digitalt så allt finns tillgängligt i appen, berättar Per. Det blir ett verktyg för bättre arbetsmiljö när skyddsföreskrifter för maskinen finns lätt åtkomliga. Vissa maskiner får inte användas mer än ett visst antal minuter per dag och den informationen finns också med. Det gör det lättare för kunderna att planera sitt arbete.
I vissa maskiner ska filter enligt lag bytas enligt vissa scheman och det kan appen påminna om. Det i sin tur minskar risken för sanktionsavgifter som kunden annars kan drabbas av. Förutom att säkerställa en god arbetsmiljö är det en stor ekonomisk fördel eftersom sanktionskostnaden är väldigt hög.
Utvecklingen stannar inte här utan man har många fler idéer, berättar Per.
Just nu används appen inom Peab i ett par hundra projekt.
– Vi har gemensamma digitala verktyg vilket gjorde det möjligt att ta fram den snabbt, på bara fyra månader, berättar Per. Tanken är den framöver även ska erbjudas övriga kunder.
– Det är inte tekniken som begränsar utvecklingen utan begränsningen sitter i arbetsprocessen, menar Per. Det går inte att införa nya verktyg och jobba som vanligt utan man behöver förändra rutiner för att fullt ut dra nytta av de digitala verktygen. Humankapitalet måste vara med och man får ta ett steg i taget.