…..är det möjligt att verka närproducerat som Sveriges största byggbolag?
Ja, egentligen har vi alltid gjort det. Allt började för sextio år sedan på Bjärehalvön med två mycket unga bröder, Mats och Erik Paulsson, och en traktor. Det var kunskapen om och närvaron på den lokala marknaden, närheten till kunderna, de lokala insatsvarorna och brödernas känsla för att bygga lag med duktiga medarbetare, som lade grunden till det framgångsrika företag som Peab är idag.
Kan man säga att det är ett arbetssätt?
Ja, det tycker jag. Peab finns lokalt med kontor, medarbetare, byggen, täkter, asfaltverk, recyclinganläggningar, underentreprenörer och mycket mer. Jag brukar säga att det är en ”dörr” in till hela Peab, du går in genom den och får tillgång till allt. Våra fyra samverkande affärsområden, som finns lokalt, erbjuder alla de byggstenar som samhällsbygget behöver.
Hållbarhet och närproducerat samhällsbygge, hur hänger det ihop?
Det är också del av arbetssättet. Vi ser arbetet med våra miljömål och vårt sociala engagemang som en integrerad del av det vi kallar det närproducerade samhällsbygget. Det handlar t.ex. om att så långt det är möjligt använda egna insatsvaror från närområdet, eller lokala underentreprenörer. Det är också lokalt som vi återvinner material eller använder ECO-Betong. Och det är också ute i verksamheten, på plats, där de viktiga stegen tas mot våra tre miljömål. Det sker inte främst på kontoret, utan i produktionen.
Kommer minsta spik från ett lokalt företag?
Nej, så är det inte. Det vi menar med närproducerat samhällsbygge handlar inte om att varenda insatsvara ska komma från närområdet. Vi använder de insatsvaror som krävs, och vi använder också utländska underentreprenörer. Våra medarbetare kan förstås bo på andra platser än där vi bygger. Närproducerat samhällsbygge handlar för oss om ett sätt att arbeta där vi så långt det är möjligt tar vara på de resurser vi har lokalt, det handlar också om att arbeta aktivt med våra miljömål och ta ett lokalt socialt ansvar.
Foto: Peter Steen