Peabskolan – ett sätt att ta samhällsansvar

Hållbarhet är ett stort och brett begrepp. På Peab omfattar det i allra högsta grad även social hållbarhet i lokalsamhället.

– Vi tar ett konkret och jordnära samhällsansvar och känner extra varmt för ungdomar, utbildning och mångfald, säger den djupt engagerade hållbarhetschefen Maria Hernroth, som bland annat ansvarade för starten och uppbyggnaden av Peabskolan, en gymnasieutbildning där en tredjedel av platserna viks åt elever som saknar fullständiga grundskolebetyg.

Att Maria Hernroth, barn till två ”rädda världen”-föräldrar, skulle bli lärare var självklart.

– Det var det enda yrke jag kunde tänka mig. Att få vara med och forma nya generationer tycker jag är det viktigaste man kan göra.

För 14 år sedan, när hon arbetade som lärare i socialt utsatta områden, blev hon rekryterad av Peab eftersom ägaren Mats Paulsson beslutat sig för att starta en skola.

– Han sade att han ville starta en skola för sådana som han själv en gång var. En skoltrött grabb som saknade motivation att prestera bra i skolan.

Att få vara med och forma nya generationer tycker jag är det viktigaste man kan göra.

Maria Hernroth, hållbarhetschef Peab

Sagt och gjort, dotterbolaget Peabskolan AB startade 2006 med Maria som VD. Eleverna på detta treåriga gymnasiala bygg-och anläggningsprogram består bland annat av ungdomar som inte gått ut grundskolan med fullständiga betyg.

– Idag finns det Peabskolor i Göteborg, Solna och Malmö. 1.400 av våra elever har tagit studenten och majoriteten av dem har fått jobb, säger Maria Hernroth. I samband med flyktingvågen 2015 och flera år därefter erbjöd vi även språkintroduktion för 200 nyanlända ungdomar.

”Vi gör skillnad”

Peabskolorna är branschrekommenderade av Byggnadsindustrins Yrkesnämnd och den omtalade pedagogiken, som bland annat innehåller värdegrundsutbildning och motivationsmetodik, används även i vuxenutbildningen. Totalt har Peabs pedagoger utbildat drygt 11.000 vuxna. Men det är inte främst sådana siffror som gör Maria Hernroth stolt.

– Jag känner att vi har lyckats göra skillnad när jag ser en mormor gråta av lycka över att hennes barnbarn mot alla odds har lyckats ta studenten. Och jag känner en enorm stolthet över att våra ungdomar var först på plats för att hjälpa till med återuppbyggnad efter katastrofen på Utøya.

Maria Hernroth, som sedan 4,5 år är hållbarhetschef på Peab, brinner även för jämställdhet och likabehandling på arbetsplatsen.

– På det området finns det mycket kvar att göra för att uppnå social hållbarhet, konstaterar hon. Om vi inte ändrar på den nuvarande situationen där bara 13 procent av våra anställda är kvinnor, riskerar vi att gå miste om hälften av all befintlig kompetens. Vi ska inte bara följa lagen, vi måste även ändra våra värderingar och skapa en kultur på arbetsplatsen som inte bara lockar kvinnor utan också får dem att vilja stanna kvar, säger Maria och tillägger att Peab jobbar på två fronter samtidigt: för ökad mångfald och ökad inkludering.

Bygger bort ojämlikhet

Konceptet Peab Life är ett sätt att ta tillvara och vidareutveckla lärdomar och erfarenheter från Peabskolan. Det innebär att man på olika sätt kombinerar sponsringen av det lokala föreningslivet med kompetensen och engagemanget hos alla Peabs anställda för att möjliggöra arbetslivspraktik, jobb och en meningsfull fritid för Nordens unga.

– Genom att skapa skräddarsydda projekt i närområdet vill vi bokstavligen bygga bort ojämlikhet, förklarar Maria Hernroth. Vi möjliggör sommarjobb, utvecklar trygga skoltoaletter, låter unga få formge sina skolgårdar och närområden, arrangerar idrottsevenemang tillsammans med det lokala föreningslivet och vi ger fler unga möjlighet att få prova på arbetslivet.

Under 2019-2020 nådde Peab Life 2.300 ungdomar genom sociala projekt i Norden. 

Peab Life

Peab har under många år haft ett stort sponsringsengagemang, ofta med lokal förankring.

Foto: Bert Leandersson

Välkommen till oss på Peabskolan!

Vi är en fristående gymnasieskola som utbildar inom husbyggnad och mark- och anläggning.

Peab är det lokala bygg- och anläggningsföretaget med det stora bolagets resurser

Vi är 16.000 medarbetare fördelade i Sverige, Norge, Finland och Danmark och är unika i det att vi är organiserade i fyra affärsområden, som genom sin samverkan säkerställer att vi så långt som det är möjligt tar vara på lokala resurser i form av egen personal, egna insatsvaror och underentreprenörer. Tillsammans med vårt sociala samhällsengage...

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.