Ideellt engagemang rustar ungdomar för framtiden

Höllvikens Innebandyförening är en förening med stort engagemang för ungdomar i lokalsamhället – en verksamhet som väl matchar Peabs värderingar och önskan att stötta lokala initiativ för unga. Samarbetet mellan Peab och föreningen har lett till flera aktiviteter för att stärka unga för framtiden.

– Allt behöver inte vara stora projekt utan det är ofta i det lilla som vi kan göra skillnad, säger Maria Hernroth som är hållbarhetschef på Peab och ansvarig för avtalet med Höllvikens IBF.

Samarbetet mellan Peab och föreningen innebar inledningsvis att spelare från klubben under några veckor tränade innebandy med elever från Peabskolan i Malmö. Som avslutning spelade Peabskolan en match mot Höllviken.

- Innebandy var helt nytt för mig. Tidigare gick jag bara hem när vi skulle ha innebandy på idrotten i skolan, men nu när jag lärt mig och har bättre kontroll på bollen så är det kul, säger Mohammed Kazeem, elev på Peabskolan i Malmö.

Dennis Sjöstedt, ungdomsansvarig i Höllviken innebandy, tycker det är väldigt givande att träna eleverna från Peabskolan och att de lyssnar och är snabba på att lära.

- Den här typen av sponsorsamarbeten är väldigt viktiga.  Vi har en stor organisation som kan hjälpa samhället i många former, säger Dennis.

Det lyckade projektet födde nya idéer och tillsammans har man också tagit initiativ till att bilda ett ungdomsråd.

– När vi förde diskussion med Peab om sponsorstöd från deras sida så kom tanken på att bilda ett ungdomsråd upp, berättar Jörgen Hagmann som är ordförande i föreningen. Peab vill att vi som förening uppmuntrar till ungt ledarskap och därför kändes detta som ett bra initiativ.

Ungdomsrådet kommer att arbeta med ungdomsrelaterade frågor på uppdrag från styrelsen i Höllvikens IBK. De sju ungdomarna som deltar kommer att träffas två till tre gånger per år och har däremellan dialog via en facebookgrupp.

­– Vi uppmuntrar våra sponsorpartners att låta ungdomar engagera sig, vara med och bidra och ta ansvar. Det är så man stärks och växer! Ungdomsrådet i Höllviken är ett bra exempel på det och ett initiativ som vi självklart stödjer, understryker Maria Hernroth.

– Min förhoppning är att de som deltar i ungdomsrådet ska känna tillfredsställelse i att få jobba med frågor som gäller dem själva, det vill säga ungdomarna i föreningen, och självklart hoppas jag att någon av dessa i framtiden ska kunna ta steget upp i vår styrelse. Att jobba ideellt ger jättemycket erfarenhet och glädje och är ju en oerhört viktig del i det svenska samhället.

På Peab ser man positivt på det långsiktiga engagemanget:

– Vårt samarbete med Höllviken fungerar fantastiskt bra och vi kommer att fortsätta att på det här sättet bidra till ungas engagemang och delaktighet, säger Maria Hernroth.

Små steg i vardagen skapar förändring

För en modern samhällsbyggare är det en självklarhet att ta ett samhällsansvar som sträcker sig längre än affären. För Peab är det sociala, lokala ansvarstagandet en del av ett närproducerat samhällsbygge.

Foto: FC Rosengård

Fotboll och framtidshopp

FC Rosengård är tidernas mest framgångsrika lag i damallsvenskan. Men när Peabkoncernen valde att sponsra FC Rosengård handlade det inte bara om fotboll, utan om att ge ungdomar en framtidstro och stödja dem på vägen ut i arbetslivet.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.