Projekt Mälarbanan, Barkarby-Kallhäll

Fler avgångar, mindre trängsel och lättare att komma fram. Med fyra spår istället för två får Mälarbanans resenärer en smidigare tågresa. Peab deltar just nu i ett unikt samverkansprojekt, i den första etappen av Trafikverkets enorma infrastrukturprojekt.

Med 25 procent av Sveriges befolkning bosatta i Mälardalen ökar behovet av smidiga, miljövänliga transporter ständigt. Men i dag är trängsel och förseningar vardag för många tågpendlare. Därför har regeringen beslutat att bygga ut Mälarbanan, som sträcker sig mellan Stockholm och Örebro. Två spår ska bli fyra på sträckan mellan Tomteboda och Kallhäll, så att pendeltågen slipper konkurrera med fjärrtågen på samma spårsträcka

I november 2012 startade etapp 1 av projektet, som sträcker sig mellan Barkarby och Kallhäll i Järfälla kommun. Här arbetar vi med mark- och järnvägsbyggnationen i en, för branschen, unik samverkansform med beställaren Trafikverket och projektören Sweco. Samverkansmodellen bygger på att alla tre parter, samt Peabs underentreprenör VR Track, är involverade i projektet redan från ett tidigt stadium. Tillsammans har Peab, Trafikverket och Sweco skapat en gemensam organisation som har ansvar för projektets ekonomi och ett gemensamt arbetssätt.

Arbetssättet är mycket fördelaktigt för alla inblandade. Samverkansnivån är nyskapande för anläggningsbranschen och en form som gynnar projektet både ekonomiskt och kvalitetsmässigt. Den nya samverkansformen innebär till exempel att vi har varit med i ett mycket tidigt stadium, redan innan projekteringen, och därmed fått chansen att ge vår syn, utifrån våra erfarenheter som entreprenör, på projekteringsarbetet och det som ska byggas. Det har skapat en effektivare och mer öppen process.

 

Fakta

Projekt Mälarbanan är indelat i två etapper. Den första Barkarby-Kallhäll är det projekt som vi nu utför. Arbetet beräknas vara klart under 2017. Hela sträckan mellan Stockholm C - Kallhäll beräknas vara klar runt 2025.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.