Under 2020 genomförde Peab en översyn av FN:s 17 globala mål för att analysera om de mål som tidigare identifierats som de Peab har bäst förutsättningar att bidra till fortfarande är relevanta.
Analysen genomfördes i både verksamheten och ledningen, där de 17 målen och 169 delmålen diskuterades och bearbetades. När vi gjorde vår väsentlighetsanalys för hållbarhetsområdet och identifierade vilka hållbarhetsfrågor som ska vara mest prioriterade för oss de kommande tre åren utgjorde Agenda 2030 och de globala målen en viktig grund, tillsammans med bland annat en omfattande intressentdialog. De prioriteringar och mål som Peab fastställt inom hållbarhetsområdet är därmed starkt förankrade i Agenda 2030.
Peabkoncernen bidrar till och påverkas av samtliga globala mål i någon utsträckning då de är integrerade och ömsesidigt beroende av varandra. För perioden 2021-2023 bedömde vi sex av målen som särskilt prioriterade, då de antingen utgörs av områden som innebär stor potentiell risk alternativt områden där Peab har stor möjlighet att främja hållbar utveckling.
Våra strategiska och icke-finansiella mål kan tydligt kopplas till dessa utvalda globala mål.
Mål 5 om jämställdhet är viktigt för Peab eftersom vi, liksom resten av branschen, fortfarande har långt kvar till en jämn könsfördelning.
Mål 8 som bland annat rör arbetsvillkor är högaktuellt då det omfattar flera av Peabs prioriterade hållbarhetsaspekter, såsom en säker arbetsmiljö, goda villkor i leverantörskedjan eller ungas väg in i arbetslivet.
Mål 9 är relevant till exempel på grund av dess koppling till vår industri- och anläggningsverksamhet och vår satsning på hållbar innovation.
Mål 11 summerar på många sätt det som är Peabs kärna, att bygga hållbara samhällen som är trygga och tillgängliga för alla.
Mål 12 är bland annat viktigt på grund av dess koppling till vårt miljömål om resurseffektivitet.
Mål 13, att bekämpa klimatförändring, är en global ödesfråga som Peab, i egenskap av stor samhällsbyggare, har ett mycket stort ansvar för.