Arbetsmiljö är inte bara regler – det är hur vi använder regler och de hjälpmedel som finns. Vi håller på med en beteendeförändring. Det menar Mattias Ivdal, projektchef inom Anläggning på Peab.
− Det är upp till varje individ att ställa upp på reglerna och bidra till en säker arbetsmiljö, säger Mattias Ivdal.
Både Mattias och Anders Nilsson, som är platschef Bygg, tycker att attityden har förbättrats mycket. Men de påtalar också vikten av att dagligen ha dialog på arbetsplatsen kring de risker som finns. Att ha med arbetsmiljö och säkerhet som en stående punkt på veckomöten och samordningsmöten och göra skyddsronder varje vecka om så behövs. Skyddsombudet har en viktig roll.
− Vi måste arbeta med planering och ha regelbundna avstämningar med alla på arbetsplatsen, både egna medarbetare och underentreprenörer, betonar Anders Nilsson.
Riskerna ser lite olika ut beroende på vad det är för typ av projekt.
Mattias Ivdal:
− Det projekt, Marieholm ED2 (se fakta nedan) som jag jobbar i just nu är ett storstadsprojekt med allt vad det innebär. Det är trångt och trafiknära och vi har tunga stora maskiner. Dessutom är det geotekniskt avancerat med risk för skred.
− Här är det mera tunga lyft, takarbeten och höga höjder, säger Anders. Men även hos oss utgör trafiken en fara.
− Svårigheten att kommunicera med utländska underentreprenörer kan också vara ett problem, fortsätter han. Vi har visserligen en introduktionsfilm på engelska, men det är inte bara språket som skiljer utan också skillnaden i krav. Jag förstår att det kan vara svårt att veta vad som gäller. Alla har inte så höga krav som vi och i det land man kommer från ser kraven på säkerhet och arbetsmiljö oftast också helt annorlunda ut.
De råd Anders och Mattias ger för en ökad säkerhet är planering och Mattias förklarar:
− I arbetsberedningen bryter vi ner risker till vad de innebär för det dagliga arbetet. Alla arbetsmoment ska vara säkra att utföra.
Platschef Anders Nilsson och projektchef Mattias Ivdal återkommer till betydelsen av individens ansvar, av att vara sitt eget skyddsombud och vara rädd om sig själv och sina kollegor. Machokulturen ger de inte mycket för och varnar också för de där tillfällena då man ”ska bara”.
− Det är då olyckor händer.