Angereds bad- och isanläggning

I februari 2013 ska Angereds bad- och isanläggning stå klar, men redan nu utmärker sig projektet. På pappret är det en bad- och isanläggning, men i betydelse för lokalsamhället och som inslag i Göteborgs utveckling är det mycket mer. Angereds bad- och isanläggning är projektet som ökar integrationen i Göteborg.

Många ungdomar i Angered har aldrig prövat att åka skridskor eller lärt sig simma, något som varit en självklarhet i andra stadsdelar under generationer. Genom Peabs kunskap om de lokala förutsättningarna såg vi att uppdraget, utöver att skapa en plats för lek och motion, också var en plattform för ökad integration i ett samhälle där ett hundratal olika nationaliteter verkar och bor.

Vi tar det sociala ansvaret

Ambitionsnivån var hög – vi skulle interagera i största möjliga mån med lokalmiljön. Vi ifrågasatte att projektet endast skulle främja integrationen genom aktiviteten i den nya anläggningen när den stod färdig. Hur kunde vi ta ett bredare grepp och ett socialt ansvar redan under projektutvecklingen – som byggare, arbetsgivare och samhällsutvecklare?

För att accelerera de positiva samhällseffekterna av projektet har vi under vägens gång samarbetat med olika funktioner och organisationer för att kunna erbjuda praktikplatser och projektanställning.

Bygget sker intill Angereds gymnasium. För att ge eleverna insyn i projektet och göra dem till sociala delägare i projektet har vi också bjudit in elever från skolans estetiska program att sitta med i juryn över hur anläggningen ska dekoreras och utformas.

Gränsöverskridande lösningar

I en och samma byggnad skapar vi simbassänger, en isrink, en friidrottshall och en multiaktivitetshall; en lösning som på samma gång ska rymma fuktigt klimat, 30 grader varmt och torra, kalla utrymmen för isrinken. Men genom att bygga samman flera funktioner kan vi göra helheten smartare. Till exempel kan vi tillvarata kylmaskinernas överskottsvärme och använda den för att värma badvattnet i simhallen.

Alla nationaliteter och bakgrunder, funktionshindrade eller inte, ska kunna använda byggnaden på lika villkor. Från babysim till rehab - alla ska kunna komma hit. Badhallen har getts en dynamisk utformning för att fungera i sitt samhälle. Det är t ex möjligt att skilja av bassängen för män och kvinnor, eller parallellanvända olika delar av utrymmet för att ge grupper möjligheten att vara ostörda.

För Angered, för Göteborg

Teamet har varit och är fortfarande den viktigaste framgångsfaktorn i projektet. Förutom särskild byggteknisk kompetens är alla i gruppen särskilt utvalda just för sitt engagemang och en stark tro på projektets betydelse för hela Göteborg.

Mer information

Följ bygget på Higabgruppens webbplats

Hallå där...

Läs vad Svante Thun, projektledare på Higabgruppen, säger om projekt och samarbetet med Peab.

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.