Föroreningar i vår miljö kan vara farliga för såväl människor som för växt- och djurlivet. Det gäller förstås även föroreningar som gömmer sig för blotta ögat, i mark och eller under vattenytan. Peabs anläggningsverksamhet kan erbjuda sanering av förorenad jord och sediment, vilket bidrar till att reducera förekomsten av skadliga ämnen i samhället och tillgängliggöra fler ytor för byggnation.
Beroende på förutsättningarna består hanteringen i att massorna tas upp och transporteras bort för behandling eller deponering, eller att de behandlas lokalt på platsen.
För klimatets skull är det önskvärt att så långt som möjligt undvika att transportera runt stora volymer förorenade massor och vi kan i tillämpliga fall erbjuda så kallad in-situ-sanering, som innebär att vi behandlar massorna på platsen där de finns, utan att behöva gräva upp massor i onödan. Behandlingen kan t ex utgöras av nedbrytning eller fastläggning av de farliga ämnena. Genom denna hantering minskar också behovet av transport av ersättningsmassor för utfyllnad, vilket i sig ger vinster för klimatet.
Inom Peabs tillverkning av ballastmaterial har vi tekniker som t ex våtsiktar, som möjliggör sortering och avskiljning av oönskade fraktioner i de uppgrävda massorna. På så sätt kan upp till 80 procent av massorna bli till återvunna råvaror för tillverkning av exempelvis asfalt eller betong, istället för att deponeras, vilket bidrar till ett cirkulärt samhälle.
Muddring i hamnar ger upphov till stora mängder massor som ofta är svårt förorenade. I stället för att transportera allt till deponi kan vi i egen regi masstabilisera med grävmaskin eller processtabilisera med ProSol, vår egenutvecklade teknik för solidifiering, vilket innebär att vi i tillämpliga fall antingen binder de farliga ämnena eller bryter ner dem så att de blir mindre mobila. De processade massorna kan sedan användas som fyllnadsmaterial vid t ex utbyggnad av hamnen, vilket minskar behovet av massor för utfyllnad.