Under de kommande månaderna kommer 524.000 hundraåriga tegelstenar att få nytt liv i den drygt 8000 kvadratmeter stora fasaden med 15 valvbågar på Peab och Jernhusens byggnation av Grand Central. Teglet monteras på traditionellt vis och detta val har resulterat i en klimatbesparing på cirka 252 ton CO2 vilket motsvarar 30 varv runt jorden med bil.
Jernhusen som beställare av Göteborg Grand Central har gjort ett strategiskt val att använda återbrukat tegel för att minska CO2-utsläpp och främja hållbarhet. Tegel identifierades tidigt som ett lämpligt material på grund av dess etablerade marknad för återbruk, trots den stora volymen som krävdes för detta projekt.
Ett gult tegel valdes för att harmonisera med den gamla centralstationens arkitektur. I Sverige är rött tegel vanligare medan gult tegel är mer förekommande i Danmark. Materialet säkrades tidigt, redan i november 2023. Leverantörer och specialister inom återbruk av tegel och Peabs inköpsavdelning blev nyckelaktörer för att hitta teglet som bland annat kommer från vattenverk i Köpenhamnsområdet och en gård i Sonderborg i Danmark.
– Vi bygger en historisk byggnad och det känns väldigt värdefullt att använda ett material med historiska anor. För oss på Peab var det avgörande att säkra materialet tidigt och valet av leverantörer samt hanteringen av teglet har varit noggrant genomtänkt från början till slut. säger Magnus Wedholm, projektdirektör på Peab.
Erik Seilinger, biträdande projektchef fyller i:
– Tegel identifierades tidigt som ett lämpligt material tack vare en etablerad marknad för återbruk, trots den stora volymen vi behövde. Det var viktigt att säkra materialet i god tid, säger Erik Seilinger, bitr. projektchef på Jernhusen.
Det återbrukade teglet har rensats från gammalt bruk och bearbetats varsamt. Därefter har det transporterats till Göteborg på lastbilar drivna av HVO100. Teglet muras nu upp i den nya fasaden på traditionellt vis. Genomförandet kräver särskild kompetens, vilket har påverkat valet av murare.
– För både oss och vår beställare Jernhusen har det varit viktigt att välja murare som klarar av volymen och har erfarenhet av liknande projekt för att gestaltningen ska bli så som det är tänkt, säger Magnus Wedholm.
I början av maj startade murningen och totalt jobbar tre murarlag med sex personer. Två lag arbetar med de mer traditionella ytorna medan ett lag fokuserar enbart på stationshusets 15 valvbågar som görs i olika storlekar och formges med lite olika tekniker.
– Den första valvbågen har vi beräknat att den kommer ta tid, men lärdomar från denna kommer att effektivisera processen framåt. Här tummar vi inte på kvalité, allt görs med precision och vi räknar med att varje fasad tar flera månader, med en genomsnittlig tidsram på cirka 6-8 månader per fasad. I oktober 2026 är murningen klar, säger Magnus Wedholm.
Murningen har föregåtts av noggranna genomgångar kring såväl kvalité som gestaltning där också arkitekten för det nya stationshuset deltagit.
– Det är inget vanligt projekt och även detaljer som att inte lägga fem tegelstenar i samma kulör i rad och att tänka på gestaltningen är avgörande. Vårt mål har varit att få alla i projektet att förstå och engagera sig. Tillsammans gör vi allt för att resultatet ska bli bra, vilket är oerhört viktigt för gestaltningen, avslutar Magnus Wedholm.