Med en fot i byggbranschen och en i Sveriges försvarsmakt bygger Peabchefen Anders samhället på flera olika sätt. Genom att kombinera rollen som platschef på Peab Byggservice och plutonchef inom hemvärnet kan Anders se många likheter mellan de olika branscherna.
Anders resa började som snickare 2008 och genom Peab och utbildning vid Tekniska Högskolan i Jönköping avancerade han till platschef 2019. Men det är inte bara byggnader som Anders bygger upp; som plutonchef i ett av Hemvärnets insatskompanier i Göteborg, leder han sin pluton i skyddet av landområden och objekt oavsett om det är i stad, skog eller skärgård.
Sedan värnplikten 2010 har Anders varit en del av Hemvärnet och har även hunnit med en utlandstjänst i Afghanistan och en tidigare anställning inom Försvarsmakten.
– Jag trivs väldigt bra inom både Peab och Hemvärnet, jag kan se många likheter mellan de båda rollerna, där mina byggkunskaper blir tillgångar för hemvärnets uppdrag och ledarskapet från hemvärnet blir värdefullt för att leda ett team och utföra professionella uppdrag för våra beställare inom Peab, säger Anders.
Anders kombinerar rollerna som platschef på Byggservice och plutonchef i Hemvärnet på frivillig basis. Alla insatssoldater har åtta avtalsdagar per år och Anders i sin roll som plutonchef har 10 dagar per år som han är tjänstledig från Peab för att leda och öva på olika scenarios om något skulle inträffa. Det kan exempelvis var övning i att skydda och bevaka objekt, strid i kuperad terräng eller strid i bebyggelse. Utöver övningsdagarna så kan hemvärnet även agera vid bla. skogsbränder, översvämningar och eftersök av personer.
– Att vara en del av den gröna verksamheten och veta att jag kan bidra till försvaret av Sverige, dess invånare och vårt sätt att leva gör att jag valt denna roll. Det är också väldigt roligt att träffa så många olika människor och knyta kontakter inom verksamheten. Jag rekommenderar verkligen de som har gjort en grundläggande militär utbildning och känner att man vill och kan bidra till Försvarsmakten gör det. Peab som arbetsgivare är väldigt förstående och stöttande och det går att kombinera med min tjänst som platschef säger Anders.
Styrkan i Hemvärnet är att allt är lokalt förankrat, precis som Peab. Hemvärnet känner väl till området, vägar, skogar och får samarbeta över många olika roller som är aktiva inom hemvärnet. Hemvärnet handlar inte bara om att skjuta, som många förknippar med verksamheten. I samband med ett uppdrag så behöver ofta en förläggningsplats och stridsställningar byggas, då är det värdefullt att kunna bygga och snickra som är erfarenheter Anders tar med sig från Peab. Anders poängterar även att det är väldigt roligt att vara verksam inom Hemvärnet för att man träffar så många olika civila yrkeskategorier som alla har med sig en erfarenhet till lagbygget, vilket är något som vi jobbar mycket med även inom Peab.
Till rollen som platschef tar han med sig mycket kunskaper om ledarskap, struktur och tydlighet i exempelvis en arbetsorder.
– Jag tycker det fungerar väldigt bra att kombinera de olika rollerna som platschef och plutonchef. Vi känner till när övningarna är förlagda så då kan jag planera in det i mitt uppdrag på Peab och kombinera min professionella, civila och gröna roll, säger Anders.
Om det blir skarpt läge och aktivering sker, så kommer Anders inställa sig i rollen som plutonchef och behöva lämna arbete och familj inom kort tid.
Hemvärnet har ständigt en beredskap som kallas för 6-24-90. Den innebär att hemvärnet ska kunna påbörja lösandet av uppgiften med del av förbandet inom sex timmar, ha full förmåga efter 24 timmar och sen ska vi ha tillräcklig uthållighet för att klara detta under 90 dygn.
– Om vi blir aktiverade så ansvarar jag som plutonchef för att se till att alla mina soldater blir inryckta och klara, vilket kan vara en utmaning om inte telefonen eller internet skulle fungera eller gå att lita på. Vi har inövade rutiner och sätt för att nå ut till samtliga soldater och få dom informerade om att de ska rycka in för tjänstgöring, säger Anders.
Trots ett spänt säkerhetsläge och Sveriges inträde i NATO märker Anders ingen större skillnad i sättet vi övar på eller vad vi övar på, från tidigare. Det som är skillnaden från tio år tillbaka är att förfrågningarna om att vara skyddsvakt vid större övningar har ökat den senaste tiden.
Försvarsmakten och Hemvärnet har inga egna fastigheter utan är hyresgäst åt Fortifikationsverket som äger och förvaltar deras fastigheter. Peab Byggservice har i dagsläget inget uppdrag för Fortifikationsverket men verksamheten Peab Drift och Underhåll i Väst sköter om deras utemiljöer.
– Det hade ju varit roligt att någon gång kombinera yrkena på riktigt och göra ett uppdrag för Fortifikationsverket i Göteborg, avslutar Anders.