På ett bostadsprojekt i Malmö har Peab genomfört en lyckad gjutning av ett helt bjälklag med rekordlåg klimatpåverkan. Gjutningen kombinerades med en ny teknisk byggmetod som eliminerade eventuella tidkonsekvenser av härdningstiden. Jämfört med traditionell uttorkningsbetong minskade utsläppen av koldioxid med nära 70 procent per kubikmeter.
Med dagens klimatutmaningar är byggbranschen tvungen att ompröva sina produktionsmetoder och sin materialproduktion. För tre år sedan tog Peab initiativ till ett internt utvecklingsprojekt där kompetens från samtliga affärsområden och dotterbolag samlades för att i samverkan utveckla nya klimatförbättrade material och optimerade produktionsmetoder.
Det första konkreta resultatet av utvecklingsprojektet går nu att hitta på bostadsprojektet Västra Vakten i Malmö. I juni kombinerades för första gången en helt ny byggmetod med en ny kraftigt klimatförbättrad betong i en storskalig gjutning. Den tar längre tid att härda än traditionell betong, men tack vare den nya byggmetoden kunde gjutningen genomföras utan tidsfördröjning i projektets byggtid.
– Det är viktigt att innovativa material, som klimatförbättrad betong med väldigt hög inblandning av alternativa bindemedel, går att integreras på ett säkert och kvalitativt sätt i produktionen. Tidsfaktorn är viktig för att byggtiderna inte ska förlängas markant, något som i sig själv kostar både pengar och ökad klimatpåverkan, säger Embla Winge, utvecklingsledare klimat på Peab och projektledare för utvecklingsprojektet.