Även i år skänker vi en julgåva till UNHCRs viktiga arbete för människor på flykt.
Ett av Peabs mål är att vara ledande inom samhällsansvar, det handlar både om att bidra till samhällsbygget genom byggandet av alltifrån skolor till sjukhus och vägar, men också om att vara ledande när det gäller att ta ansvar för en bra samhällsutveckling.
Peab är ett nordiskt bolag, vi är lokala, men vi är också del av världen. Därför är UNHCR en självklar organisation att stötta. UNHCRs arbete gör verklig skillnad för miljontals barn och unga på flykt – deras arbete kan betyda skillnaden mellan liv och död.
Intervju med Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör på Peab
Berätta om Peabs engagemang för människor på flykt. Varför engagerar ni er just för detta?
Ett av Peabs mål är att vara ledande inom samhällsansvar, det handlar om att bidra till samhällsbygget med byggandet av till exempel bostadshus, sjukhus, skolor, broar och vägar, men också om att vara ledande när det gäller att ta ansvar för en bra samhällsutveckling. Det handlar om att vi vill bidra här hemma men också globalt. Vi är ett nordiskt bolag, med verksamhet här, så vi gör många insatser här. Peab är lokala men vi är också del av världen. Vi är alla världsmedborgare. Och då är det också viktigt att bidra. UNHCR känns som en självklar organisation att stötta då. UNHCRs arbete gör verklig skillnad för miljontals barn och unga på flykt – deras arbete kan betyda skillnaden mellan liv och död.
Hur väljer ni vilken eller vilka organisationer ni ska ingå partnerskap med? Finns det kriterier som kopplar till strategiska mål, era värderingar eller er bransch?
På Peab har vi en väldigt stark värdegrund som vi sammanfattar med fyra ord: jordnära, utvecklande, personliga och pålitliga. Det är egentligen hela grunden för hur vi är och verkar. Både när det gäller relationen till varandra och till kunder. Vår värdegrund är också utgångspunkten för vårt sociala samhällsengagemang.
UNHCR är del av Peabs globala samhällsengagemang, har ni andra?
Ett av Peabs dotterbolag, Lambertsson, bidrar till hjälpinsatser i Ukraina. Genom ”Help Ukraine Gothenburg” har Lambertsson gjort en viktig insats. Totalt har över 500 produkter och ett stort antal bodar, elcentraler och annan viktig utrustning skickats till Ukraina där de kommit till användning. Det känns bra.
Hur ser Peabs sociala samhällsengagemang ut på hemmaplan?
Vi gör en särskild jämställdhetsinsats för att få in fler kvinnor i vår bransch. Peab har skapat det vi kallar för Byggåret. Det är en ettårig lärlingsutbildning som bara vänder sig till kvinnor. Man behöver inte ha några förkunskaper alls, det är teori och praktik kombinerat och man får lön under tiden. Det har varit succé, med över 1500 sökande nu senaste året.
Sen har vi vår egen skola Peabskolan och även många lokala sociala projekt genom ”Peab Life” som är kopplade till idrott och även utbildning för barn och ungdomar. Det är alltid vår lokala arbetsorganisation som tar initiativet och som är delaktiga i det vi gör. Det känns bra tycker jag, det är ett verkligt engagemang.
Vi har också vårt demokratiprojekt, som känns viktigt att nämna. Det finns en röd tråd till UNHCRs arbete kan jag tycka. Peab har varit med och stöttat dokumentärfilmen ”Make Democracy Great Again”, en dokumentärfilm som sätter fokus på en av vår tids viktigaste frågor - kommer demokratin att överleva? Demokratin är inte självklar, det är upp till oss, som samhällsmedborgare att tillsammans vårda och bygga den. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha.
Vad tror du Peabs samhällsengagemang betyder för medarbetarna, för kunderna?
Den feedback jag fått från verksamheten, från medarbetarna och också kunder har bara varit positiv. Jag vet att många kollegor, precis som jag, känner en stolthet över att jobba på ett företag som bidrar och som inte är rädd att ta ställning i viktiga samhällsfrågor. Det kanske inte är så konstigt egentligen, vi är ju alla samhällsbyggare på Peab.