Vad behövs för att bygga ett grodhotell? Svar: grus, sten, torv, gamla grenar och jord. På Djäkneberget utanför Västerås har grodpopulationen haft en minskande trend sedan länge när Peab fick uppdraget att bygga en övervintringsplats till alla grodor i området.
Våtmarken är liten men viktig för den biologiska mångfalden. Peab har de senaste tio åren på uppdrag av Västerås Stad haft skötseln för området Djäkneberget. Vi har restaurerat dammar för att skapa bättre miljöer för grodor och salamandrar, renoverat k-märkta lusthus och ansvarar för daglig drift och underhåll. Under 2022 beslutades en ytterligare insats bekostad av Stiftelsen Ruth Randall Edströms minnesfond med representanter från Västerås stad, Länsstyrelsen och ABB att bygga en övervintringsplats för grodorna, även kallat grodhotell.
– Att Peab bygger grodhotell kan verka lite udda och har lockat till många glada skämt bland personalen i Västerås. Men det är inte så udda som det låter, det är konstgjorda övervintringsplatser för utrotningshotade djur som finns på ett antal platser i Sverige, säger Roger Erikssons, platschef på Peab.
Vi har byggt en två gånger tre meter stor grop ner till tjälfritt som har fyllts med rundade naturstenar från lokalområdet samt lövkompost och lövved. Norra delen av markytan täcktes över med jord för att isolera och den södra delen med stenar som blir varma av solen. Hotellet uppfördes i december 2022 för att grodorna ska ha någonstans att kunna krypa in på vintern och övervintra innan det är vår och de ska ut i vårmarken igen och leka.
Biologisk mångfald är avgörande, inte bara för djur och växters överlevnad, utan också för människans välfärd. Byggverksamheter innebär ofta ingrepp i naturen, därför ser vi på Peab det som vårt ansvar att aktivt ta hänsyn till biologisk mångfald i vårt arbete.
Bokningar av hotellvistelse eller besök görs av kontaktperson nedan.