Snart invigs den stora stadsmässan H22 i Helsingborg. Men redan nu har de minsta besökarna fått prova på och tycka till om trafikskolan i Oceanhamnen, allt i en realistisk miniatyrmiljö, som Peab tagit fram.
Med bara några dagar kvar till ingivningen färdigställs det sista i Oceanhamnen. Under utställningen H22 City Expo kommer en stor mängd evenemang att anordnas i det nya området intill Helsingborgs hamninlopp – inte minst aktiviteter som vänder sig till mässans yngsta besökare.
På plats är det full rörelse med personal som ställer fram staket, klär om fasaden på bodar och pyntar området. Men också en skara förväntansfulla gäster som snart ska få prova på en av de barninriktade aktiviteterna – Peabs trafikskola, med fokus på lärande.
Trafikskolan i Oceanhamnen är anpassad för barn mellan fem och tretton år och ligger i Peabs aktivitetsområde. Syftet med skolan är att med lekfulla medel lära ut trafiksäkerhet i en miljö som påminner om verkligheten. På körskolan kan barn testköra eldrivna fordon som går att köra i en hastighet av maximalt 10 km/timme. Banan är utrustad med vägskyltar, trafikljus och övergångsställen. På plats finns personal från Peab som hjälper barnen att bli mer trafiksäkra.
Idén med barntrafikskola är inte ny, utan uppkom i samband med H55, en liknande stadsmässa som arrangerades i Helsingborg 1955. Den blev då en succé och permanentades därför i många år efter utställningen.
– Vi bestämde oss tidigt för att vara en del av mässan och har tillsammans med flera av dotterbolagen inom Peab beslutat oss för att bygga en liten stad, säger Olle Olsson, regionchef på Peab. Vi ville även involvera barnen i processen och tyckte om idén med en trafikskola, precis som på mässan 1955.
Den nya trafikskolan i Oceanhamnen, stadsdelen som utmärker sig för sina miljösatsningar, erbjuder även möjligheten att lära sig hur en hållbar stadsdel blir till. På Trafikskolan, som är en stadsmiljö i miniatyrformat, har olika bolag inom Peabkoncernen varit involverade och hjälp till att skapa en så hållbar mini–stad som möjligt.
– Alla fordon är eldrivna och vägen är anlagd med klimatanpassad asfalt. Huset intill körskolan är byggd av ECO-Prefab som ger betydligt lägre klimatpåverkan än byggelement med vanlig betong. Tanken är att visa upp hela kedjan från materialförsörjning till färdigt hus, säger Olle Olsson.
Vid järnvägskorsningen fälls bommarna ner och fordonen radas upp på kö. Personalen ger en förklaring till situationen och ser till att ingen korsar övergången.
– Man får stanna, lyssna och kolla, säger Anna, sju år, som tålmodigt väntar vid korsningen.
När bommarna fälls upp får barnen återigen öva på att köra fritt – men med hänsyn till varandra och andra trafikmoment på körbanan. Vid sidan av följs de av personal som berättar om olika trafikmoment och ser till att det är säkert på vägarna i den lilla staden.
Efter åkturen är det dags att dela ut ett personligt körkort till alla nybakade, trafiksäkra förare. Körkorten tillverkas på plats och utfärdas efter varje åktur.
– Det är verkligen en kul grej som jag hoppas kan glädja många barn här i stan, säger Therese Sandö, mamma till Anna (och HR-partner på Peab).
En annan testförare den här dagen är Liam, åtta år. Han är nöjd med dagen och visar stolt upp sitt nya körkort.
–Jag kommer tillbaka hit igen en annan dag säger han.