Nu står sommarblommorna i full prakt i krukor och amplar på många svenska gator och torg. Ofta är det Peabs gröna fingrar som varit framme, till exempel i Västerviks, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommuner.
Som ansvarig för en stor del av Peabs trädgårdsodlingar i och omkring Linköping är Helén Jonsson en viktig person i den här verksamheten. Och när du läser detta är hon säkert redan i full färd med att driva upp växterna som ska förgylla höstens planteringar. Först ska bara växthuset städas ordentligt.
– Ett grönt uppdrag är både rofyllt och stressigt. Växter måste hållas efter hela tiden, men det här jobbet ger så mycket tillbaka, säger hon.
Det här är andra året som Helén Jonsson ensam ansvarar för Peabs växthus i Linköping där alla växter drivs upp från små ”plugg” i särskilda odlingsbrätten. Tidigare arbetade hon som maskinförare på Peab.
– Jag visste inte att jag hade det här gröna intresset, men nu uppskattar jag verkligen att lära mig nya saker hela tiden. Ibland tar jag med mig en ny växt hem för att kunna studera den i lugn och ro. Då är jag bättre förberedd när det gäller skötseln av tusentals blommor av samma sort.
Som introduktion till det nya jobbet gick hon först bredvid en rutinerad, numera pensionerad, trädgårdsarbetare och kombinerade sedan det praktiska arbetet med en teoretisk utbildning.
Sommarplanteringarna består mest av pelargoner, petunior, femtunga, verbena och salvia. Till hösten prövas ormbunke för första gången, då i kombination med bland annat alurot.
Planteringarna förnyas till våren, sommaren och hösten. I våras hade Helén Jonsson drivit upp 27 000 penséer, vilket säger något om vilka mängder blommor det handlar om.
– Värmen gör att vi får vattna extra mycket i år, och så måste förstås allt visset plockas bort. Ibland behöver man även klippa en del växter så att de inte tar över hela utrymmet i en kruka och kväver andra blommor.
Gödning i vattnet är rutin, men en nyhet är att använda nyttodjur som äter upp eventuella löss i växthuset. Nyttodjuren är helt enkelt små flugor, en typ av biologiskt växtskydd.
– Utomhus är det ovanligt mycket löss i år, det kan bero på värmen, säger Helén Jonsson, som dock i stort sett lyckats freda växthuset mot de små inkräktarna.