Den 22-åriga gymnasiestudenten Mustafa Rezai från Västra Frölunda tilldelas i år Peabskolans stipendium för en imponerande resa under studietiden. Varje år delar Peabs samhällsbyggarskola ut stipendium till de avgångselever inom bygg- och anläggningsprogrammet som utmärkt sig extra mycket. Priset delades ut igår eftermiddag i samband med Peabkoncernens årsstämma.
Hallå där Mustafa Rezai- vad fick dig att söka dig till byggbranschen?
Jag är uppväxt i Afghanistan, men när det inte gick att bo där längre flyttade jag med min familj till Iran. I Iran fick jag möjlighet att sommarjobba på ett bygge, vilket jag tyckte var väldigt roligt. Men tyvärr såg inte framtiden så ljus ut för mig i Iran, så 2016 flydde jag ensam till Sverige. Väl här bestämde jag mig ganska snabbt för att jag ville ha ett praktiskt yrke, med en utbildning där det fanns mycket jobb. Eftersom jag trivdes på sommarjobbet i byggbranschen sökte jag bygg- och anläggningsprogrammet.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
Jag hoppas att jag kan få möjlighet att läsa vidare till arbetsledare i framtiden. Det första steget är dock att jobba några år som lärling, när jag gjort det kan jag bli fullbetald hantverkare. Jag har också en gymnasiekompis som är plattsättare och vi drömmer om att en dag starta ett gemensamt företag.
Har du nåt drömprojekt?
Mitt absoluta drömprojekt vore att nån gång i framtiden få hjälpa till att bygga upp ett krigsdrabbat land igen. Med mina egna erfarenheter i bagaget tillsammans med mina byggkunskaper tror jag att jag verkligen skulle kunna göra en insats.
Vad ska du göra för pengarna?
Jag hoppas att jag kan få lite ledigt till jul och att jag då kan använda pengarna till att åka och hälsa på min familj i Iran. Det var så länge sen vi sågs och jag längtar efter dem.
Peabskolan delar varje år ut ett stipendium om 10.000 kronor till den elev på varje skola som har utmärkt sig mest utifrån kriterierna att vara en god kamrat och förebild, ha gjort en bra resa studiemässigt och visat god yrkesmässig skicklighet med goda vitsord från sin praktik.
Foto: Annika Persson