Peab lanserar nytt förskolekoncept i Kungsbacka

Kungsbacka kommun är först ut när Peab sjösätter sitt nya förskolekoncept. Till skolstarten 2023 välkomnas 160 förskolebarn till en byggnad som är både flexibel och hållbar.

Peab är sedan tidigare utvald huvudleverantör av konceptförskolor i trä till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Nu avropas den första förskolan: Höstterminen 2023 beräknas Nya Klockaregårdens förskola i Frillesås i Kungsbacka kommun stå färdig.

Peabs förskolekoncept bygger på moduler som skräddarsys för verksamhetens behov med fasader i trä. I centrum sätts alltid ett nav, modulen som blir verksamhetens hjärta. Utifrån den modulen kan sedan valfritt antal enheter kopplas på, till exempel storkök, samlingsrum eller förråd. Det gör konceptet så flexibelt att kommunen kan avropa en förskola som passar just deras behov, oberoende av storlek, infrastruktur eller tomtens utformning. Förskolorna har dessutom en mycket låg energiförbrukning, vilket är positivt både för klimatet och för kommunens ekonomi.

– Vi har fokuserat på gedigna och hållbara förskolor i vårt koncept, därför känns det extra roligt att Kungsbacka valt just vår förskola. Materialvalen är gjorda efter ett livscykelperspektiv, med minsta möjliga påverkan på vårt klimat. Barnen kommer att få en förskola som är trevlig att vistas i samtidigt som den är långsiktigt hållbar, säger Stellan Haraldsson, regionchef Peab.

– Det är glädjande att vi kan bygga Nya Klockaregårdens förskola i Frillesås. Barnen får nya och ändamålsenliga lokaler att vistas i när förskolan är färdigbyggd. Det är extra roligt att vi har avropat förskolan från SKR:s ramavtal eftersom det är ett nytt och snabbare sätt för oss att bygga på, säger Maria Rosenberg, verksamhetschef Service på Kungsbacka kommun.

Illustration: Liljewall arkitekter

Mer om förskolekonceptet

Peab har skapat ett koncept för förskolebyggnader i trä, med lågt klimatavtryck, som håller hög arkitektonisk nivå och kan byggas inom rimliga ekonomiska ramar. I Peabs förslag som tagits fram till som tagits fram tillsammans med Liljewall arkitekter presenteras tre förskolekoncept som Sveriges kommuner genom ramavtalet kan avropa ifrån.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Stellan Haraldsson

Regionchef Peab

Telefon: 0733-37 35 29

Maria Wilund

PR-chef, Peab

Telefon: 0104-56 86 00

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.