Specialvisning av Liljevalchs+ under Open House Stockholm

Den 3 oktober erbjuder Peab och Liljevalchs exklusiva visningar av den nya konsthallen Liljevalchs+ under stadsfestivalen Open House Stockholm. Besökarna får möjlighet att träffa museichefen Mårten Castenfors, som berättar om visionen för den nya konsthallen, och Peabs platschef Tobias Strömdahl som beskriver hantverket bakom betongfasaderna.

I augusti i år öppnade Liljevalchs+ för allmänheten och nu erbjuder Liljevalchs och Peab tre exklusiva rundvandringar för Open House Stockholms besökare. Visningarna som genomförs den 3 oktober är gratis för festivalens besökare och förbokas via festivalens webbplats. Open House Stockholm syftar till att involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande.

Peabs platschef, Tobias Strömdahl, kommenterar projektet som ritats av arkitekt Gert Wingårdh och smyckats av konstnären Ingegerd Råman:

Vad är det som är så speciellt med det här byggprojektet?

– Utbyggnaden är helt platsgjuten i betong med ett stort antal detaljlösningar. Det har varit en otroligt krävande process eftersom mycket är nytt och inte har utförts på det här sättet i Sverige tidigare. Alla installationer som el, säkerhet och ventilation, är ingjutna i betongen för att inte synas. Att bygga på det här sättet kräver avancerad planering och ett upplägg där minsta detalj är genomtänkt.

Vad har varit den största utmaningen?

– Gjutningen av taket var ett extra utmanande moment. Jag är stolt över hur vi fått ihop alla delar på ett fantastiskt fint vis. Liljevalchs+ består av tre våningar som sammankopplats med huvudbyggnaden via en glasgång. Här har vi fått visa vilken enastående kunskap vi har när det gäller just betong.

Vad betyder det för Peab att vara totalentreprenör för utförandet av ett så här uppmärksammat projekt?

– Jag hoppas det innebär att vi kan se fram emot nya spännande uppdrag framöver. Vi har märkt att det finns ett stort intresse för våra lösningar när det gäller platsgjuten betong och särskilt vårt erbjudande kring ECO-Betong, där vi delvis ersatt cement som bindemedel i betongen. Det minskar koldioxidutsläppen rejält.

Bakgrunden till satsningen på Liljevalchs+ är behovet av större ytor för utställningar och att slippa stänga Liljevalchs under omhängningsperioder. Tillkomsten av den nya konsthallen innebär nu att antalet utställningar kan fördubblas. Klimatanläggningen och den avancerade säkerheten öppnar för lån av internationell konst till utställningar, en efterlängtad möjlighet. Tillbyggnaden innehåller även en restaurang, en butik och en ny entré. Hela projektet väntas bidra till att ytterligare förstärka Djurgården som ett av landets främsta besöksmål.

Foto: Mattias Bardå

Mer om projektet

År 2016 fick Peab i uppdrag av Stockholm stad att bygga om och bygga till Liljevalchs konsthall. Projektet innefattade ombyggnad av den blåklassade, nuvarande utställningslokalen Bergstenshuset, ombyggnad av restaurang Blå porten och en tillbyggnad om 2.400 kvadratmeter i form av Liljevalchs+.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.