Stadsdelen Gårda i Göteborg håller på att få en ny siluett, här växer höghusen upp vid sidan av gamla landshövdingehus och tegelbyggnader. Peabs bidrag i stadsdelen är kontorsfastigheten Gårda Vesta som byggs på uppdrag av Platzer fastigheter. Gårda Vesta är unikt på flera sätt. Trapphusen som pryds av muralmålningar utgör förmodligen världens högsta konstgalleri, fastigheten är den första i Göteborg att certifieras enligt WELL-building och den höga höjden har man nått genom glidformsgjutning.
Gårda Vesta har med sina 97 meter över havet och cortenstålsklädda fasad onekligen blivit ett nytt landmärke i Göteborg. Byggnaden består av två huskroppar på 25 respektive 14 våningar som sammanbinds av en lägre byggnad. Fastigheten rymmer i huvudsak kontor men även restaurang och en stor terrass på våning 8.
Snabbväxande höghöjdsarbete
Under arbetet med fastighetens hisskärnor såg det nästan ut som om huset växte upp ur marken. Detta eftersom man använde metoden glidformsgjutning där betongformen glider uppåt genom en kontinuerlig process och en hastighet av cirka 3 höjdmeter per dygn. När väl hisskärnorna var färdiggjutna stod Gårda Vesta där som två smala betongkonstruktioner och det var många Göteborgare som undrade om huset skulle se ut på det sättet.
Så var dock inte fallet. När hisskärnorna var i topp började husets stålkonstruktion växa fram för att därefter kläs med cortenstål och stora glaspartier i fasaden.
– Det här är ett projekt utöver det vanliga på många sätt. Utöver den höga höjden och allt det för med sig bygger vi även i innerstadsmiljö med trånga ytor och mycket människor i rörelse. Detta är ett projekt som ställt otroligt höga krav på tidsplanering, arbetsmiljö, logistiksamordning och flexibilitet, säger Johan Larsen, arbetschef på Peab.
Fokus på arbetsmiljö, hälsa och välmående
Huset ska certifieras enligt både BREEAM och WELL-building. BREEAM fokuserar på byggnadens miljöprestanda utifrån ett antal områden så som energianvändning, inomhusklimat, vattenhushållning och avfallshantering. Certifieringen WELL-building fokuserar istället på hälsa och trivsel på arbetsplatsen utifrån bland annat kvalitet på luft, ljud, ljus, temperatur och rörelse. Exempel på utformning som ska främja rörelse och välmående går att hitta i trapphusen där det ljuder fågelsång och väggarna är täckta med muralmålningar från svenska konstnärer.