Nu har Jernhusen och Peab påbörjat bygget av ett helt nytt stationshus, ett tillskott till Göteborgs centralstation som kommer ta emot resenärer från Västlänken. Centralstationen tar därmed nästa viktiga nästa steg för att möta den ökning av resenärer som väntas i regionen.
Den nya stationsbyggnaden som fått projektnamnet Göteborg Grand Central kommer att stå klar när Västlänken station Centralen öppnar som säckstation 2026 och blir då den största av tre uppgångar. Huset byggs samman med Nils Ericson Terminalen och den befintliga centralstationen. Genom Västlänken stärks nu kapaciteten för region- och pendeltåg och resan blir enklare, snabbare och med färre byten vilket gör att tågresandet i regionen beräknas öka markant.
Stationsbyggnaden är en byggnad med klassisk gestaltning, i modern tappning som omfattar 15.000 kvm. Fasaden byggs med 100 procent återbrukat tegel, stationshallen får stor rymd med tydliga entréer i flera väderstreck. I stationens övre plan finns kontor som certifieras enligt Breeam Outstanding.
– Det nya stationshuset kommer att fyllas med resenärer och besökare från Västlänken och hela Västsverige. Som lokal samhällsbyggare i Göteborg är vi stolta över att fortsätta kunna bidra till utvecklingen av regionen, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.
Projektet har ett starkt hållbarhetsfokus och en tydlig ambition att hålla klimatavtrycket lågt. Exempelvis består stationshusets stomme och bjälklag till största delen av trä och projektet väljer även ECO-Betong, återvunnet stål och andra material med lägre klimatpåverkan i så stor utsträckning som möjligt.
En del av Centralstaden Göteborg
Det nya stationshuset kommer att fungera som en entré till den nya, stationsnära stadsdelen Centralstaden Göteborg. Stadsdelen inkluderar både den nya och den befintliga stationen, kontorshuset Park Central samt den nyligen godkända detaljplanen norr om centralstationen. Här ska stad och region länkas samman med utbyggd infrastruktur och stora flöden av resenärer. Målet är att skapa en attraktiv mötesplats för att få fler att resa kollektivt i en trygg och levande stadsmiljö.