Peab och Jula i ett närproducerat samarbete

Den som någon gång har passerat Skara på E20 har knappast kunnat undgå Julas centrallager som breder ut sig vid sidan av motorvägen. Lagret är med sina 150.000 kvm norra Europas största och expanderar nu med ytterligare 27.500 kvm. Peab står som totalentreprenör för projektet och satsar tillsammans med dotterbolaget Swerock på att göra expansionen så klimatvänlig och närproducerad som möjligt.

I projektet håller både Peab och Jula hållbarhetsfrågorna högt. Bland annat gjuter man bottenplattan med klimatförbättrad betong från Peabs dotterbolag Swerock.

På Julas centrallager gjuter vi totalt 6.000 kubikmeter betong, genom att använda vår klimatförbättrade betong minskar vi koldioxidutsläppen med 222.000 kg jämfört med traditionell betong. Det motsvarar 5.329 bilresor tur och retur mellan Julas centrallager i Skara och Göteborg, berättar Fredrik Gustafsson arbetschef på Peab i Skaraborg.

Den klimatförbättrade betongen produceras dessutom i Swerocks betongfabrik, som ligger bara ett stenkast ifrån centrallagret. I betongen som produceras i betongfabriken kommer 96,8 procent av råmaterialet från närområdet, det gör fabriken till Sveriges klimatsmartaste.

I projektet arbetade Peab redan sedan anbudsskedet med att hitta bra lösningar från närområdet. En stor andel av personalen, underentreprenörerna och leverantörerna bor i Skaraborg vilket bidrar till att lokalsamhället gynnas samtidigt som transporter och resor till projektet minskar. Även beställaren Jula Logistics fokuserar på hållbarhet

Vi bygger för framtiden och tänker medvetet när vi bygger utifrån både materialval och energieffektivisering. Utbyggnaden ska klara Green Buildings krav på energieffektivitet och vi har alltid vårt hållbara åtagande i åtanke. Att minska vår klimatpåverkan är centralt för oss och därför satsar Jula på energieffektiva och hållbara lösningar, säger Joachim Frykberg, VD Jula.

Expansionen av Julas centrallager är ett tydligt exempel på vad Peab menar med närproducerat samhällsbygge. Genom att i första hand ta till vara lokala resurser och fokusera på klimatförbättrande lösningar i projekten bidrar man till ett hållbart samhälle.

Fakta

Uppdrag
Utbyggnad av Julas centrallager, 27.500 kvm

Kund
Jula Logistics AB

Byggtid
Mars 2020 - februari 2021

Entreprenadform
Totalentreprenad

Kontakt

Fredrik Gustafsson

Arbetschef, Peab

Telefon: 0725-33 52 56
Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.