På uppdrag av Luleå kommun sanerar Peab viken vid Karlshäll från kvicksilverförorenat fibersediment från tidigare slipmassatillverkning. Ett projekt med stor miljöpåverkan och hög nivå av samverkan.
Under 50 år, från 1912 fram till 1962 tillverkades slipmassa vid Karlshäll, som ligger invid Notviken i Luleälven, inte långt från centrala Luleå. Under de sista tio åren användes kvicksilver i processen, varifrån orenat vatten släpptes ut i viken. Med det vattnet följde kvicksilverförorenade fibrer som samlats på sjöbotten. Att använda kvicksilver på det sättet må ha varit en bra idé på 50-talet, men i dag vet vi bättre.
För att hindra kvicksilvret från att sprida sig till i Luleälven och Bottenviken påbörjade Luleå kommun en utredning för möjliga åtgärder 2011 och under 2013-2014 pågick pilotförsök. Under 2020 påbörjades nästa period i saneringsarbetet.
– Peabs arbete inleddes bland annat med att i fas ett projektera avvattningsytan, utöka provtagning av bottensediment och kartlägga utbredningen av fibersedimenten. Det gjordes i samarbete med Swerock Recycling. Fas två började med utläggning av slitgardin, mätbojar och bärgning av stockar från botten. Under vintern hade vi även dykare som dök genom uppsågade hål i isen och tog upp stockar, berättar Stefan Eriksson, platschef på Peab.
Drygt 7.000 stockar har bärgats från botten.