Peab skapade MAX IV i Lund - en världsledande forskningsanläggning

Hållbarhet och forskning möts på ängskullarna i nordöstra Lund. Här byggde Peab ett gigantiskt supermikroskop och i anslutning till den nya anläggningen utvecklades samtidigt ett nytt område där vetenskap och rekreation förenas.

Peab har byggt Sveriges genom tidernas största infrastrukturprojekt för forskning i nordöstra Lund. Genom så kallat synkrotronljus gör nya forskningsanläggningen MAX IV det möjligt att undersöka riktigt små saker, något som bland annat lägger grunden för bättre batterier och solceller eller nya effektivare mediciner. Anläggningen är världsledande inom synkrotronljusforskning och sätter Lund och Öresundsregionen på den internationella forskningskartan. MAX IV lockar tusentals forskare från hela världen varje år.

Större än Colosseum och mycket vibrationskänslig

Inom forskningen krävs det extremt stora verktyg för att studera extremt små partiklar. MAX IV har en omkrets på hela 528 meter, vilket är en meter större än Colosseum i Rom. En av projektets största utmaningar var de extremt höga vibrationskraven. Forskningsanläggningen är mycket känslig eftersom synkronljuset har en bredd som bara är en fjärdedel av ett hårstrå. Vibrationskraven är ställda på nanometer nivå, vilket var en utmaning med tanke på den tunga trafiken på E22 precis bredvid området.

I samarbete med professorer från Lunds universitet och arkitektfirman Snøhetta utvecklade Peab flera innovativa lösningar för att kunna dämpa vibrationerna. Det omgivande landskapet har bland annat fått ett funktionellt vågmönster med kullar som bidrar till att dämpa upp energi och vibrationer i marken.

Forskning som håller för framtiden

Hållbarhetskraven i ett så omfattande projekt var också en utmaning, Stora arealer jordbruksmark togs i anspråk för bygget. All jord som grävdes upp tillvaratogs och återanvändes till att skapa kullarna i det omgivande landskapet. Det närliggande naturreservatet Kungsmarken har en unik flora och därifrån hämtades fröer för att planteras in. Planen var att ha betande får på de ängstäckta kullarna. Området har blivit ett rekreationsområde för allmänheten där man kan promenera, ha picknick, jogga och studera forskningsanläggningarna på håll. Det är ett utflyktsmål som stärker platsens attraktivitet för att få dit de främsta forskarna, men också en ny spännande stadsdel för allmänheten.

Projektet var ett europeiskt föredöme för hållbart byggande. MAX IV har energilösningar baserade på återvinning och förnybar energi. Anläggningen är konstruerad så att energiåtgången minimeras och den överskottsvärme som genereras i anläggningen – motsvarande 1 800 villor i Lundområdet – tillvaratas och återvinns.

När MAX IV började användas 2015, var det främsta synkrotronljusanläggningen i världen – en satsning som påverkat regionen även långt utanför den vetenskapliga världen.

Dela det här på: