Mitt på Södermalm i Stockholm ligger Medborgarhuset, byggt 1939. Huset hade stora renoverings- och utvecklingsbehov och när byggnaden renoverades, 2018-2020, var målet att skapa en mer attraktiv och tillgänglig mötesplats för alla besökare. Visionen var att göra Medborgarhuset till en plats för kropp, själ och bildning.
Renoveringen omfattade förbättrad tillgänglighet i och kring Medborgarhuset, moderniserade samlingslokaler med ökad miljöhänsyn samt ett övergripande bevarande arbete för att säkerställa byggnadens kulturhistoriska värde.
I praktiken innebar det bland annat nya entréer, ett nytt café, upprustat badhus och fler allmänna ytor. Biblioteket flyttade inom huset och fick en ny entré från Götgatan. De publika ytorna och barnavdelningen blev större än tidigare och Kulturskolan fick större ytor för sin teaterverksamhet.
Kulturhistoriska värden kräver varsamhet
En viktig faktor att ta hänsyn till i renoveringen var att huset är ”blåklassat” enligt Stadsmuseets klassificering av kulturhistoriska byggnader, vilket gjorde att renoveringen måste ske med största försiktighet.
— En utmaning med det här projektet, förutom placeringen, var att det är ett gammalt hus. Det brukar aldrig bli som man tänkt sig med gamla hus, vilket vi även fått erfara här då det varit betydligt mer med berg än planerat, berättar Max Österberg, arbetschef i Peab.
Även husets placering mitt i innerstaden ställde stora krav på planering och logistik.
— Ett innerstadsprojekt av den här typen, med otroligt begränsade ytor i ett gammalt hus, kräver mycket planering och duktiga medarbetare för att genomföra. Jag är väldigt stolt över vår personal som genomfört det här projektet på ett föredömligt sätt i allt ifrån planering och genomförande av materialleveranser till gjutning av bassängen, säger Max.
Peab påbörjade arbetet i januari 2018. Huset öppnade successivt olika delar av byggnaden från augusti 2020. Den 26 september 2020 invigde Stockholm Stad Medborgarhuset för allmänheten.