I värmländska Grums bygger Peab en helt ny skola med stomme i lokalproducerat korslimmat trä (sk KL-trä). Trästommen levereras från Stora Enso, bara några kilometer från skolan, vilket minskar både koldioxidutsläpp och transporter.
Skolan byggs genom samarbetsformen partnering, där entreprenör och beställare samverkar redan i projekteringsfasen för att skapa det bästa möjliga resultat för alla parter. Peab presenterade tidigt olika byggnadsmaterial och utformningar av skolan för kommunen. Trä vägdes mot traditionellt uppförande som stål och betong. Slutligen föll valet på en skolbyggnad helt i trä. Stommen byggs i KL-trä medan fasaden täcks med underhållsfri silvergrå träpanel i varierande mönster. Även invändigt får lokalerna ett ytskikt av synligt KL-trä i stora delar av korridorer, grupprum och klassrum.
Det vi märkt är att det blir ett väldigt behagligt arbetsklimat för oss som
jobbar på bygget. Det blir inte rått och kallt som i projekt med betongstomme.Maria Carman, platschef Peab
Med trä som byggnadsmaterial finns flera vinster, både för klimatet men även för byggare såväl som för användare av byggnaden. Trä är en förnybar råvara som binder koldioxid (även efter att det avverkats), det har en hög hållfasthet i förhållande till sin vikt och väger inte lika mycket som exempelvis stål. Vid träbyggnationer minskar buller på arbetsplatsen och forskning visar att vi mår bra av att vistas i trähus.
– Det vi märkt är att det blir ett väldigt behagligt arbetsklimat för oss som jobbar på bygget. Det blir inte rått och kallt som i projekt med betongstomme. Vi slipper också buller och damm eftersom vi inte utför någon håltagning i betong men också genom att stor del av håltagningen i elementen utfördes redan i fabriken, säger Maria Carman som är platschef på Södra skolan.
Tystare utan skor
Södra skolan är dimensionerad för 350 elever från förskoleklass till årskurs 3. Den nya byggnaden är helt skofri, vilket betyder att alla barn tar av sig skor i entrén till skolan. På så sätt skapas både en renare miljö, men även mindre lägre ljudvolym. Utöver klassundervisningslokaler inrymmer skolan även ett skolbibliotek, ett skaparrum och en administrativ del med fyra kontor samt lokaler för kurator och skolsköterska.
Solceller för miljövänligare el
Även vad gäller uppvärmning och energiförbrukning finns klimatperspektivet närvarande. Skolan förses med komfortkyla och för att separat kunna styra drifttider för de olika verksamheterna är ventilationssystemet uppdelat på flera aggregat. En solcellsanläggning monteras också på delar av skolans tak, vilken kommer att producera cirka 40% av byggnadens beräknade förbrukning av fastighetsel.