Vattentornet i Nykvarn var en av finalisterna i Årets Bygge 2021. Reservoaren rymmer 3 miljoner liter vatten, vid ett eventuellt leveransavbrott har Nykvarnsborna vatten i 1,5-2 dagar. När skymningen infaller belyser ett avancerat konstljussystem tornet i en mängd varierande färger.
Utmanande byggplats
Tornet är byggt precis intill Södertäljevägen där det tidigare bara fanns en brant slänt. Den lilla ytan och den branta slänten har vid många arbetsmoment skapat utmaningar i projektet; till exempel vid uppställning av kranar, betongpumpar och montage av den 250 ton tunga formen.
Det är ett tekniskt intressant projekt med många speciella moment, där erfarenhet är värt mycket.
Men det krävs också stor uppfinningsrikedom och nytänkande kring våra traditionella arbetsmetoder.Alfred Emanuelsson, platschef Peab
Komplicerade betongarbeten
Mikael Mangs började som betongarbetare på Peab för mer än 20 år sedan. Han arbetar idag som arbetsledare för betongarbetena på vattentornet.
– Det är verkligen ett speciellt projekt, man får användning av sina tidigare kunskaper och erfarenheter, säger Micke. Dock är detta inte ett projekt med enorma betongvolymer utan utmaningen här ligger i att det är runda ytor, höga höjder och väldigt stor mängd armering. Vi har haft ett bra samarbete med Swerock och från och med nästa gjutning krävs deras nya värstingpump för att nå toppen av tornet.
Speciellt formsystem
Kärnan i mitten av tornet göts med en cylindrisk klätterform, medan reservoaren är formad i full höjd.
– Vi använder oss av ett formsystem från Österrike, berättar Micke. Systemet ger oss möjlighet att locka dubblingsformen under gjutning, vilket gör att vi kan gjuta stora lutande och runda etapper med god kontroll på betongen.