Säkerhetsarbete är inte bara en intern angelägenhet för Peab. Vi arbetar med att förebygga brott, minska skadeverkningar av brott och skapa förutsättningar för trygga arbetsplatser.
I det arbetet samarbetar Peab i projekt med Byggföretagen, Polisen och olika företag, allt i syfte att bidra till ett tryggare samhälle. Säkerhetsarbetet sker systematiskt och omfattar:
Arbetsplatssäkerhet
Våra arbetsplatser ska vara trygga för våra medarbetare. Därför arbetar vi för att förhindra att obehöriga personer befinner sig på arbetsplatsen, inbrott och skadegörelse och för att skapa ordning och reda.
Personsäkerhet
Alla på Peab ska känna sig trygga i sin arbetssituation. Den som arbetar på Peab ska oavsett position få omedelbart stöd om han eller hon utsätts för brottslig gärning relaterad till arbetet i Peab.
Affärssäkerhet
Affärssäkerhet syftar till stöd vid bedömningar av leverantörer och andra affärskontakter. Peab har stor erfarenhet av säkerhetsskyddsavtal (SUA) och inom ramen för affärssäkerhet bedrivs även utredningar. Peab arbetar aktivt tillsammans med Byggföretagen för att försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet i byggbranschen. ID06 är ett säkerhetssystem som endast ger behöriga tillträde till arbetsplatserna, ett exempel där Peab är drivande för att öka användandet och nyttan. I Finland använder Peab personkort med skattenummer och i Norge använder vi Byggekort för att veta vilka som får lov att arbeta på våra arbetsplatser.
Krishantering
Krisorganisationen, som utbildats av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tillhandahåller professionellt omhändertagande av drabbade vid till exempel allvarliga olyckor, oavsett om det rör anställda eller tredje man, och samverkar på plats med myndigheter och organisationer.
Exempel på åtgärder som genomförts:
- Kameraövervakning av kontor och utsatta arbetsplatser som i realtid skickar rörliga bilder och har i flera fall lett till att stölder och inbrott har förhindrats och förövare kunnat gripas.
- Det egenutvecklade systemet PoFa (Polis- och försäkringsanmälan) innebär att anmälan av stölder och försäkringsfall kan göras direkt på arbetsplatsen och samtidigt till polis och försäkringsbolag. Genom detta höjs anmälningsfrekvensen och förutsättningarna att knyta förövaren till stölden och återfå stöldgodset förbättras.
- Inom Peab hålls utbildning för att öka kunskapen och förståelsen för hur svartarbete bedrivs och hur vi kan förhindra att oseriösa underentreprenörer anlitas. Peab håller även föreläsningar i branschen, exempelvis för lokala brottsförebyggande råd.