Från hockeylaget till gemenskapen i projektteamet

När Max Österberg slutade spela ishockey på elitnivå blev det tomt. Han funderade på var han nu skulle hitta lagkänslan som var så viktig för honom. Han började jobba på Peab och fann den där.

Max Österberg drar på sig våtdräkten och gör sig redo för ett träningspass i sjön Trehörningen utanför Uppsala. Det är duggregn och åtta grader i luften när han kliver ner i vattnet.

— Jag har aldrig ångrat ett träningspass. Bara de jag inte har gjort, säger Max.

Till vardags är Max arbetschef på Peab i Solna. Här har han jobbat i drygt 7 år, förutom en avstickare till ett annat byggbolag.

Mycket av gemenskapen som fanns inom hockeyn har jag kunnat föra över till jobbet.

Som arbetschef sitter han ofta på kontoret och jobbar men ibland är han ute på olika projekt. Medborgarhuset i Stockholm är ett av dessa projekt. 

— Det är ett kul jobb och gruppen som jag är ansvarig för är en supergrupp med jättebra sammanhållning.

Under många år spelade Max hockey i allsvenska klubben Almtuna. Han gillade att jobba mot uppsatta mål tillsammans med andra och genom de erfarenheter som han fått genom lagidrotten upplever han att han har nytta av i dessa i sitt arbete.

— Mycket av gemenskapen som fanns inom hockeyn har jag kunnat föra över till jobbet. Våra projekt, projektformer och projektteam är ju lag. Fast i stället för skridskor så har vi arbetsskor på oss. I grunden handlar det om att få alla att bidra. Annars förlorar vi pengar eller så blir det baklängesmål.

Foto: Mira och Thilda Berglind
Foto: Mira och Thilda Berglind

Tiden som elitspelare gjorde att han är van vid att träna hårt. Han behöver det för att må bra.

— Jag har mycket energi i kroppen och tycker om att göra fysiska saker. Så jag bestämde mig för att göra en Ironman. Det är den ultimata utmaningen.

Sin första Ironman har han redan klarat av. Nu förbereder han sig för nästa.

— Fördelen med att hålla på själv både inom idrotten men även i arbetet,  är att man styr hela processen. I Peab får jag ta ansvar och känner att företaget litar på det jag gör, säger Max.

— Men en framgång i ett team är tusen gånger roligare än en framgång på egen hand. På Peab får jag båda delarna och det är det som gör att jag trivs, avslutar Max.

Foto: Mira och Thilda Berglind

Följ med till arbetsplatsen

Max arbetar som arbetschef på Peab. Han var med i projektet på Medborgarhuset på Södermalm, där Peab hade uppdraget att renovera hela huset. Läs mer om projektet.

Vad gör man som arbetschef?

Som arbetschef har man en central roll i verksamheten med stort produktions- och affärsansvar, där fokus ligger på verksamhetsutveckling, personalledning och övergripande projektledning.

Arbetschefen har ett övergripande ansvar för personal, ekonomi, kvalitet och miljö. Framtagandet av kund- och marknadsplaner ingår i befattningen och ansvar för arbetet med kundvård, nya affärsmöjligheter och varumärkesuppbyggnad.

För att passa som arbetschef i Peab förväntas man ha teknisk utbildning på högskole- eller universitetsnivå samt flerårig erfarenhet från en liknande roll med stora projekt i ett entreprenadbolag.

En bakgrund i en ledande position där man fått möjligheten att framgångsrikt jobba med människors utveckling och teamkänsla tillhör också förutsättningarna för rollen.

Läs om fler yrkesroller inom Peab.

Arbetet som arbetschef

Läs mer om vad det innebär, arbetschefen Fredrik Persson berättar här.

Lediga tjänster

Är du sugen på nytt jobb? Här finns alla lediga tjänster inom Peabkoncernen just nu.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.