Foto: Carl Dahlstedt

Peab sponsrar Isabellestipendiet

I Sverige är hela 99 % av alla hantverkare inom byggbranschen män. Det vill kreatören och programledaren Isabelle McAllister ändra på. 2011 grundade hon Isabellestipendiet i syfte att lyfta kvinnliga förebilder och öka jämställdheten i byggbranschen.

Peab är för tredje året med som sponsor till stipendiet. Stipendiet är förenligt med Peabs eget arbete inom mångfald, jämställdhet och byggandet av ett inkluderande företag. Det är ett ständigt pågående arbete där Peab har den unika möjligheten att förändra och arbeta tillsammans med både skola (genom Peabskolan) och företag samtidigt.

Den 10 oktober på Bo & Bygg i Stockholm, Nordens största boendemässa, utsågs vinnarna av årets Isabellestipendium. Stipendiet på 25.000 kr delas ut tillsammans med Svensk Byggtjänst och näringslivet, där ibland Peab, för att hylla kvinnliga förebilder i byggbranschen.

Årets stipendiater:

  • Sonja Larsson, HR strateg på Erik Larsson Bygg AB
  • Frida Turegård och Fanny Wikerud, målare Färgstarkt Skövde
  • Stephanie Olsson, snickare Veidekke

Fördomarna i branschen ligger djupt rotade, så jag ville helt enkelt göra något åt det.

Isabelle McAllister

— Jag träffade många kvinnor i branschen som berättade om hur de blivit motarbetade och ifrågasatta. Jag har själv alltid varit väldigt medveten om dessa frågor. Fördomarna i branschen ligger djupt rotade, så jag ville helt enkelt göra något åt det, säger Isabelle McAllister.

Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen – och vill utvecklas inom den. Syftet med stipendiet är att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare och lyfta de som redan är yrkesverksamma. Förhoppningarna är att kunna medverka till diskussion om hur framtidens byggbransch kan se ut, samt att främja en mer jämlik bransch med höjd kompentens och bättre arbetsklimat.

Alla branscher mår bra av mångfald

Genom att hylla kvinnorna i byggsektorn och prata om deras arbetsmiljö så ser Isabelle att stipendiet gör skillnad, både för kvinnor och för män.

— Det handlar om att de människor som vill in i byggbranschen ska få den möjligheten och inte känna sig begränsade. Det är en bra bransch, ett bra yrke och det kommer alltid finnas ett behov av hantverkare, varför skulle det bara vara bra för ett kön?

För Isabelle McAllister handlar det både om att lyfta fram duktiga tjejer men också om att vädra ut föråldrade manliga värderingar om att kvinnor inte har i byggbranschen att göra.

— Byggbranschen är historiskt sett väldigt mansdominerad. Det finns många fördomar om att jobbet är för tungt för kvinnor, vilket inte stämmer. Genom stipendiet vill jag lyfta frågan och visa att det faktiskt finns oerhört många kompetenta kvinnor i branschen. Men också lyfta fram fördelarna med att vara kvinna i branschen, säger Isabelle.

Bryta normer

Genom stipendiet hoppas Isabelle bidra till ökad mångfald. Hon menar att även männen i branschen är trötta på kulturen och att det behövs en attitydförändring. Arbetsmiljön behöver förändras för allas skull, inte bara kvinnornas. Byggbranschen måste bli bättre på att släppa in alla kategorier av människor för att bryta den rådande normen.

—Det är många förlegade bilder som behöver suddas ut. I samhället finns en mängd föreställningar om vem som är bäst lämpad för olika yrken. Jag vill inte att barn och ungdomar ska växa upp och tro att vad de vill och kan göra för världen i framtiden beror på deras kön, säger hon.

Isabelle menar att medvetenheten i branschen har blivit bättre och fler tar frågan på allvar. Företag idag pratar om mångfald men utan att konkret göra något, många vill förändra men det måste bli handling.

—Företag i branschen måste tänka bredare, att se personen och helheten. Ett sätt kan vara att engagera de lokala skolorna, precis som Peab gör i Peab Life, för att prata om vilken fantastisk bransch det faktiskt är och möjligheterna i den, säger hon.

Stipendiet har lett till att problematiken kommit upp till ytan och många företag har engagerat sig genom olika initiativ, men än finns mycket kvar att göra.

— Jag tror att det är viktigt att prata om hur situationen ser ut idag, på så sätt uppnår vi förändring, säger Isabelle.

Fakta/Isabellestipendiet

  • Enligt statistik från fackförbundet Byggnads är 99 % av alla hantverkare inom byggsektorn män.
  • För att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig inom dessa yrken, och uppmärksamma de som redan är verksamma, skapade inredaren och programledaren Isabelle McAllister stipendiet 2011.
  • Årets stipendium är på 25.000 kr och delas ut i samarbete med Svensk Byggtjänst och Peab är en av sponsorerna.
  • En drivkraft är att korrigera skevheter som bygger på stereotypa föreställningar om t ex kön, ursprung och fysiska förutsättningar.

Isabellestipendietlogo.jpg

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.