Ett av Peabs mest prioriterade områden är arbetet mot korruption. Det råder en uttalad nolltolerans mot allvarliga former av etiska övertramp i koncernen.
Peabs arbete med etiska frågor och mot korruption är långsiktigt, systematiskt och riktar sig till alla medarbetare. Vi arbetar med tydliga konsekvenser, men också med kunskap och verktyg. Bland annat genomför alla medarbetare med affärsansvar e-utbildningar i såväl etik och antikorruption som konkurrensrätt och som komplement har en anpassad e-utbildning tagits fram för medarbetare utan affärsansvar.
Riskanalys avseende korruption
Peabs etiska råd hanterar överträdelser mot lag och andra regler och föreskrifter som konstaterats äga rum inom verksamheten, däribland korruptionsbrott, bland annat i syfte att sådana överträdelser hanteras konsekvent i koncernen. En annan del i Etiska rådets arbete är att utveckla det förebyggande arbetet för att motverka korruption. Här är riskanalyser avseende korruption en viktig del. Etiska rådet gör löpande riskanalyser och det åtgärdsprogram som Peab arbetar med är ett resultat av dessa riskanalyser.
Läs mer om Peabs riskanalys avseende korruption.
Peab har fasta rutiner och arbetssätt för att motverka korruption. Samtidigt jobbar vi varje dag med ständiga förbättringar – vi måste hela tiden ligga steget före och vi får aldrig sänka garden.
Här är några exempel på hur vi arbetar:
- En koncernledning som tydligt tar ställning mot alla former av korruption och en uppförandekod som gör klart att vi inte accepterar någon form av korruption
- Utbildning i etik och antikorruption, både generella för alla medarbetare och mer specialiserade för chefer och ledare. Ofta använder vi inträffade, verkliga händelser som ”case” i våra utbildningar.
- Visselblåsarsystem som säkerställer att anmälan mot överträdelser kan göras helt anonymt,
- Etiskt råd, direkt underställt koncernledningen, som tillser att allvarliga överträdelser mot lag och uppförandekod hanteras kraftfullt och konsekvent
- Transparens i information om inträffade överträdelser och konsekvenser av dessa, både internt och externt
- Tydlig och kontinuerlig kommunikation både internt i form av bland annat inträffade händelser och eventuella sanktioner samt externt i bland annat års- och hållbarhetsredovisning.
- Engagemang i branschgemensamma initiativ som t ex Överenskommelse mot mutor och korruption (ÖMK) inom den offentligfinansierade bygg- och fastighetssektorn. Peab är även representerat i styrelsen för samhällsbyggnadssektorns etiska råd.
Peabs antikorruptionsarbete och ISO 37001
Ett av Peabs fokusområden är ”Säkra affärer”, det innebär att Peab prioriterar frågan om antikorruption. Peab är inte ISO 37001-certifierade, en anledning till det är att det handlar om en certifieringsstandard för system för bekämpning av mutor. Men korruption är ett begrepp som är mycket vidare än mutor. Korruption brukar definieras som utnyttjande av maktposition för att gynna sig själv eller intressen som står en nära. Bedrägerier inklusive trolöshetsbrott, konkurrensbrott, penningtvätt med flera brott brukar räknas in bland korruptionsbrotten. Vår erfarenhet och riskanalys visar att vi, och branschen i övrigt, inte bara har risker för mutbrott att hantera utan också bland annat bedrägerier och trolöshetsbrott. Därmed måste också vårt arbetssätt täcka mycket mer än mutbekämpning.