Bytet av yrke gav sommarjobb hos Peab

Peab har en fin tradition av att hjälpa ungdomar och studenter med sommarjobb. En av årets sommarjobbare är Ronja Lundahl som efter att bland annat ha jobbat som frisör bestämde sig för att göra något helt annat.

Lagom till sommaren har Ronja gått klart första året på yrkeshögskolan KIH där hon studerar till byggproduktionsledare med inriktning på ROT.

– Jag hade ingen som helst tidigare erfarenhet från byggbranschen när jag påbörjade min utbildning. Men det har varit ett roligt och lärorikt år, säger hon.

Just nu är hon sommarjobbare på ett byggprojekt i Löddeköpinge. Ronja och hennes nya arbetskamrater på Peab bygger både en ny skola och en ny sporthall. Och hon är väldigt nöjd med sitt nya jobb.

­– Det var min lärare som tipsade om att Peab sökte en biträdande arbetsledare. Även om jag inte hade den erfarenhet som krävdes sökte jag jobbet säger hon.

En bit in i sommarens arbete känner Ronja Lundahl att rollen som biträdande arbetsledare i byggbranschen är helt rätt för henne.  Hon trivs och vill gärna fortsätta med liknande arbete i framtiden. Inte minst för att hon lär sig så mycket varje dag.

– Min roll är att ta emot leveranser och mindre beställningar åt snickarna. Men jag passar verkligen på att lära mig allt jag kan av yrkesarbetarna i projektet. Efter att både ha hunnit praktisera i någon månad och nu sommarjobbar så vet jag att jag gjort rätt val, säger hon.

Det bästa med sommarjobbet, enligt Ronja Lundahl, är att hon får vara med från start i projektet. Här följer hon planeringen av ett nytt byggprojekt från grunden, vilket hon anser vara nyttigt för framtiden.  

– Jag kunde inte ha fått ett bättre sommarjobb. Det är både roligt, omväxlande och lärorikt att jobba här. Och bästa av allt är att jag hamnat på en prestigelös arbetsplats. Det finns en förståelse för att jag är ny och inte kan allt. Alla är verkligen måna om att hjälpa och lära mig, säger Ronja Lundahl.

Till hösten väntar ytterligare ett år av studier innan Ronja Lundahl är färdig med sin utbildning.

­– Jag går in i ett nytt läsår med mycket mer kunskap. Förhoppningen är att jag får komma tillbaka till Peab efter avslutade studier. Jag trivs verkligen här, säger Ronja Lundahl.

Dela det här på: