Elever bygger för andra elever

I början av veckan var det full aktivitet på Mötesplats Lundby på Hisingen då det äntligen var dags för invigningen av Svartedalsskolan nyrenoverade uppehållsrum. Här har elever från Peabskolan i Göteborg rustat upp de tillfälliga lokaler som används av Svartedalsskolans högstadieelever i väntan på ombyggnationen av deras skola.

Under fyra veckor på höstterminen har sju elever från Peabskolan arbetat i nära samarbete med eleverna i nian på Svartedalsskolan som fått vara med och bestämma hur deras nya lokal ska se ut. Hela lokalen har fått sig ett lyft, bland annat har eleverna från Peabskolan byggt ett nytt kök och ett efterlängtat kafé, satt ljuddämpning och målat väggarna samt byggt nya bänkar och bord. I måndags var det dags för invigning med breakdancekurs, danstävling och bandklippning tillsammans med Fryshuset.

­– I projektet har vi ett samarbete med Svartedalsskolan där deras elever dels är involverade i utformningen av fritidsgården, dels har fått besöka vår gymnasieskola. Det känns jättekul att vi får möjlighet att berätta för eleverna om vilka möjligheter som finns i byggbranschen, berättar Fredrik Öfverberg, lärare på Peabskolan och handledare på plats.

Rektor Héctor Strello hoppas på att uppehållsrummet ska användas flitigt.

– Detta är jättekul och jag tror verkligen att hela projektet kommer att nyttja elevernas entreprenörskap. Projektet och samarbetet mellan skolan och dessa aktörer kommer möjliggöra att eleverna får en så enkel sak som ett kafé. Alla intjänade pengar i kaféet kommer gå till niondeklassarnas avslutningsfest. Det är viktigt att dessa elever får en möjlighet att få med sig minnen från högstadiet som de kan vara stolta över, säger han.

Initiativet är ett samarbete mellan Peab, Peabskolan, Göteborgsregionen och Universeums Ungas kraft. Projektet syftar till att Svartedalsskolans elever ska kunna trivas bättre på sin fritidsgård, få en direktkontakt med arbetslivet och andra ungdomar och motivera Svartedalsskolans elever till vidare studier efter grundskolan.

– Det känns väldigt kul att få vara med och bidra till det här projektet, säger Liselott Bergkvist, regionchef på Peab, vi är ju trots allt Nordens samhällsbyggare och ska vara med och bygga ett hållbart och tryggt samhälle för alla, understryker hon.

Om Peabskolan

Peabskolan är en gymnasieskola i Göteborg, Stockholm och Malmö som utbildar inom områdena husbyggnad samt mark- och anläggning. Under utbildningstiden har eleverna praktik på en Peabarbetsplats där de tas emot av en utbildad handledare som dessutom är en skicklig hantverkare. Peabskolan erbjuder även introduktionsprogram för elever som inte gjort sig behörig till nationellt gymnasieprogram.

Dela det här på: