Militär träning förebild när Utform bygger utegym

Frisk luft och endorfiner – allt fler upptäcker det härliga med att träna ute i naturen. Det är något som Peabverksamheten Utform, som specialiserat sig på utegym, märkt av. Framför allt växer intresset för tuffare träningsformer, som militärt inspirerade hinderbanor.

Att på tid ta sig över höga plank, krypa under stockar, gå armgång och balansera sig fram på rep är något de flesta förknippar med militära hinderbanor. Det är en typ av träning som kräver styrka, smidighet, snabbhet och uthållighet. För den som vill ha ett effektivt och utmanande träningspass är detta ett klockrent träningsalternativ.

Att träna som en militär är också något som växer i popularitet. Peabverksamheten Utform, som anlägger utegym, lekplatser och andra utemiljöer, har sett en tydligt växande efterfrågan på anläggningar med större utmaningar de senaste åren.

– Sedan ett par år tillbaka erbjuder vi konceptet "military fitness".  Det tar avstamp i militära hinderbanor. Vi har gjort dem lite enklare, men de är verkligen tuffa nog ändå, säger Peter Strömberg, arbetschef på Utform.

Hinderbanorna kan utformas på många olika sätt – det är bara att plocka från de redskapsalternativ som Utform erbjuder. En populär variant är att bygga två parallella banor så att motionärer kan tävla mot varandra.

­ – Vi levererar anläggningar i hela Sverige. Beställningarna kommer främst från kommuner och idrottsföreningar, men också från andra föreningar som till exempel byalag, säger Peter Strömberg.

Utegymmen ligger oftast i anslutning till löparbanor, idrottsplatser, parker och badplatser.  Nu för tiden hör det till vardagen att motionärer och träningsentusiaster tränar med stora stockliknande redskap helt i trä. Redskapen är utvecklade så att det går att träna de större muskelgrupperna precis lika bra som på ett inomhusgym.

­– Samtidigt är det viktigt för oss att leverera ett utegym som smälter in i naturen. Vi jobbar oftast med obehandlad lärk, men det går också att beställa redskap i ek och tryckimpregnerat virke, säger Peter Strömberg.

Utform har levererat redskap till utegym sedan 2011. Bara för ett par år sedan förväntade sig Peter och hans kollegor en avmattning i efterfrågan.

­– Vi trodde att marknaden för utegym var mättad och vi var beredda på att ställa om till att bygga fler lekplatser. Men i och med pandemin har fler och fler upptäckt tjusningen med att träna utomhus, säger Peter Strömberg.

 

 

Dela det här på: