Tillsammans med UNHCR bidrar Peab till flyktinghem ”Better shelter” i världen

Bostaden Better Shelter, eller Refugee Housing Unit som den kallas inom UNHCR, är en innovation skapad av det svenska icke-vinstdrivande företaget Better Shelter, UNHCR och Ikea Foundation.

Bostaden utvecklades till den form och med de material som den har idag genom att ett flertal prototyper testades i olika länder med varierande klimat. Bostaden behövde både skydda mot värme och kyla, så att den skulle fungera lika väl i norra Irak där det snöar på vintern, som i den torra värmen i Kenya. Flyktingar tillfrågades vad som var viktigast för dem och utifrån deras behov utvecklades design och funktioner.

Slutresultatet är den husliknande konstruktionen på 17,5 kvm som kan sättas upp var som helst. Bostaden kräver inga andra material och kan därmed sättas upp även på platser där naturresurser och byggnadsmaterial är begränsade. Bostaden är en modulär nödbostad och ett så kallat ”transitional shelter”, ett långsiktigare boende som ger en tryggare tillvaro under tiden på flykt. Det är en boendelösning för storskaliga flyktsituationer där endast tillfälliga strukturer tillåts byggas upp.

Bostaden levereras i två platta paket med alla nödvändiga verktyg och på 5-6 timmar kan fyra personer tillsammans bygga upp ett Better Shelter. Man behöver varken särskild kunskap eller andra verktyg för att montera huset. Bostaden består av en galvaniserad stålram som fästs i marken och UV-skyddande plastpaneler som utgör väggar och tak. Huset kan monteras direkt på marken eller på en cementgrund.

Minst fem personer kan bo i ett Better Shelter. Bostaden har fyra fönster, fyra ventiler och en dörr som går att låsa. En solpanel på taket förser en inbyggd taklampa med ström, och man kan också ladda elektronik så som mobiltelefoner via ett USB-uttag. Bostaden kan anpassas för många olika miljöer och behov. Att bostaden är modulär innebär att varje enskild del kan bytas ut om den går sönder, och bostäderna kan sättas ihop för att bilda större strukturer. Dessa används till allt från sjukvårdskliniker till förskolor. 

Livslängden på en bostad är minst tre år – i jämförelse med ett familjetält som håller i minst ett år.

Under året som gick kunde Better Shelter leverera totalt 14.393 bostäder till UNHCR. De levererades till 20 olika länder.

 

 

Dela det här på: