Trelleborgsstudent får årets Peabstipendium

Den 19-åriga gymnasiestudenten Emil Silvhed från Trelleborg tilldelas i år Peabskolans stipendium för en imponerande resa under studietiden. Varje år delar Peabs samhällsbyggarskola ut stipendium till de avgångselever inom bygg- och anläggningsprogrammet som utmärkt sig extra mycket. Priset delades ut igår eftermiddag i samband med Peabkoncernens årsstämma.

Emil-Silvhed-300.jpgHallå där Emil Silvhed – Stort grattis till stipendiet. Hur känns det?
Jag tror fortfarande inte att jag förstått att jag fått ett stipendium. Jag sa till min lärare att jag haft sån tur att jag vann men hon förklarade för mig att jag varit en förebild i klassen och att det är för att jag lyckats så bra i skolan som jag fått stipendiet. Och det känns förstås jättekul.

Vad fick dig att söka dig till byggbranschen?
Jag är bra på att jobba med mina händer så ett praktiskt yrke föll sig ganska naturligt för mig. Många i min släkt är händiga så jag kanske har det i blodet. Jag har svårt att se mig själv framför ett skrivbord hela dagarna, jag vill ut.

Finns det något i hantverksyrket du tycker är extra roligt?
Jag gillar uppdrag där man måste tänka utanför boxen. När det inte finns exakt färdiga handlingar utan man får tillsammans fundera, diskutera och lösa ett problem. Lite mer specifikt så gillar jag olika typer av montagejobb som till exempel stommontage.

Vad är ditt drömprojekt?
Jag tycker att det vore roligt att få bygga något som syns i stadsbilden, något som sticker upp. Det vore häftigt att kunna gå förbi och säga att det där har jag varit med och byggt.


Peabskolan delar varje år ut ett stipendium om 10.000 kronor till den elev på varje skola som har utmärkt sig mest utifrån kriterierna att vara en god kamrat och förebild, ha gjort en bra resa studiemässigt och visat god yrkesmässig skicklighet med goda vitsord från sin praktik.

Foto: Annika Persson