Gammalt blir nytt i utbyggd badanläggning

KB Älvhögsborg och Peab har i nära partneringsamarbete på totalentreprenad utfört om- och tillbyggnad av badhusdelen på Arena Älvhögsborg i Trollhättan. Arena Älvhögsborg är en unik anläggning med många aktiviteter inom samma byggnadskomplex med A- och B-hallar, gym, gymnstikhall, bowlinghall samt inom- och utomhusbad.

Inomhusbadet från 1967 var i stort behov av renovering och i samband med den valde KB Älvhögsborg att satsa på tillbyggnad av anläggningen.

Projektet har genomförts med minimal påverkan på verksamheten. Tack vare etappindelning av ombyggnationen har det gått att bada på Älvhögsborg under hela byggtiden.

Foto: Sebastian Lamotte
Foto: Sebastian Lamotte

Etapperna fördelades enligt följande:

Etapp 1: totalrenovering av de befintliga omklädningsrummen som fick helt ny planlösning samt anpassades till dagens krav på flexibilitet och individuella behov.

Etapp 2: tillbyggnad av en varmbassäng, en multibassäng, dubbla upplevelserutschbanor samt ett barnlandskap som även innehåller en uppskattad bubbelbassäng för de vuxna.

Etapp 3: utgjordes av renovering av den befintliga 25-metersbassängen samt nybyggnad av relaxdel med varmbassäng, ångbastu, aufgussbastu, upplevelsedusch, kallpool, ismaskin samt varmbänkar.

För att ge anläggningen det där lilla extra så valde partneringgruppen att låta utföra både multibassängen, varmbassängen och 25-metersbassängen helt i rostfritt stål. Barnlandskapet och relaxavdelningen är gjutna bassänger med kakelbeklädnad. Multibassängrummet är möjligt att dela i två rum och bassängen möjlig att dela i två med individuella höj- och sänkbara bottnar. Stommen i de nybyggda delarna består av en platsgjuten källarvåning samt platsgjutet bjälklag mellan bassängerna.

Fakta

Uppdrag
Om- och tillbyggnad av badanläggning

Kund
KB Älvhögsborg

Projekttid
2017 - Juli 2020

Kontraktssumma
155 MSEK

Entreprenadform
Totalentreprenad i partnering

Arkitekt
Norconsult

Kontakt

Sebastian Bleckert

Arbetschef, Peab

Telefon: 0725-33 46 46

Sven Hagelin

Entreprenadingenjör, Peab

Telefon: 0727-36 27 48

Dela det här på: