AstaZero - världsunik testmiljö för framtidens trafiksäkerhet

I Hällered utanför Borås finns världens första fullskaliga testmiljö för framtidens trafiksäkerhet.

Projektet omfattar bland annat en 5,7 kilometer lång landsvägsbana, en City Area med fyra stadskvarter – kulisserna är en kopia av Harlem – med byggnader och gator, en Multilane Road - ett vägavsnitt för flerfilig trafik - och en High Speed Area för höghastighetstester. Hela området är ungefär lika stort som Landvetter.

- Hela projektet har varit mycket spännande, säger Pär Tingström platschef på Peab. Vi har tillsammans med beställaren hittat lösningar på olika problem under projektets gång och detta har resulterat i att vi faktiskt blev klara hela två månader innan tidplanen. AstaZero - som står för Active Safety Test Area och Zero som syftar till Sveriges riksdags vision för trafiksäkerhetsarbete om noll döda och svårt skadade i trafiken - är unikt på många sätt. Ett av dom är att anläggningen är öppen för alla. Här får fordonstillverkare, forskningsinstitut, universitet och högskolor från hela världen unika möjligheter att arbeta fram nya lösningar för ökad trafiksäkerhet.

Många olyckor skulle förhindras om fler bilar varit försedda med aktiva säkerhetssystem. Det vill säga sensorer och avancerad elektronik som tar över förarens roll och blixtsnabbt fattar korrekta beslut som gör att bilen kan bromsa, svänga undan och undvika frontalkrocken. Autonoma, självkörande, bilar är en annan innovation som hör framtiden till.

Fakta

Uppdrag
Totalt har man byggt cirka 1,4 mil väg. En cirkulär yta med en diameter på 240 meter har anlagts. Totalt har cirka 600.000 m3 fasta berg, 395.000 m3 jord och 350.000 m3 urgrävning flyttats. Cirka 60.000 ton asfalt har lagts.

Samarbete
Peabs affärsområden Anläggning, Bygg samt Industri representerat av Peab Asfalt och Swerock.

Mer information
www.astazero.com

Dela det här på: