Kungligt besök på Stadshuset i Kiruna

Onsdagen den 24 januari fick Kiruna besök av kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Programmet för dagen var Kiruna stadsomvandling, med bland annat besök på Peabs arbetsplats Stadshuset.

Platschef Urban Keskitalo fick möjlighet att guida kungaparet på arbetsplatsen. Med sig hade han två Kirunaungdomar som är med och förverkligar idén och visionen om en ny stad, arbetsledare Ida Fredriksson och träarbetare Oskar Jonasson.

"Kungaparet ställde många frågor och var särskilt intresserade av energifrågor, materialval och livslängdsperspektiv på byggnaden", säger Urban Keskitalo.

Stadshuset kommer att bli Kirunabornas nya vardagsrum. Den yttre ringen av byggnaden utgör den kommunala arbetsplatsen och den inre hängande delen, som har formen av en Kristall, är offentlig och öppen för allmän­heten. Detta ger en unik möjlighet för medborgarna och beslutsfattarna att mötas och utvecklas genom det utbud av aktiviteter som det öppna gemensamma rummet erbjuder.

Till våren påbörjar Peab byggandet av det nya Kulturhuset som blir granne med Stadshuset. Ida och Oskar har då fått en gedigen yrkesutbildning på Stadshuset och är väl rustade inför det nya projektet.

Foto: Hans-Olof Utsi

Kiruna stadshus, Kiruna

LKAB:s fortsatta gruvdrift och tillväxt är beroende av att centrala delar av Kiruna undan för undan flyttas. Som ett led i flytten av Kiruna finansierar LKAB det nya stadshuset till Kiruna kommun.